Met als aanleiding Koningsdag 2019 en de liefde van Willem Alexander voor hazelnootschuimtaart zoomen we in op deze lekkernij met patissier Cees Holtkamp.
Hazelnootschuimtaart
2 eiwitten
mespuntje zout
110 gram fijne tafelsuiker
75 gram poedersuiker
75 gram hazelnoten, gemalen
450 gram botercrème
20 gram mokkaextract
25 gram hazelnootpate
100 gram hazelnoten, geroosterd en grof gebroken
30 gram poedersuiker
Verwarm de oven voor op 120C
Klop de eiwitten met het zout en de tafelsuiker stijf. Spatel de poedersuiker en gemalen hazelnoten erdoor. Spuit hiervan op een met bakpapier beklede bakplaat 2 ronde plakken van 24 dc doorsnede en 1,1/2 cm dik. Bak de plakken 45 minuten in de voorverwarmde oven. Laat ze afkoelen.
Breng de botercrème op smaak met het mokkaextract en de hazelnootpâte. Spuit op een plak schuimgebak een laag mokkacrème. Leg de andere plak erop. Smeer de zijkant van de taart dan rondom in met een dun laagje mokkacrème. Strooi de hazelnoten erover en bestuif de taart licht met poedersuiker.
Werk de taart eventueel af met wat opgespoten roetjes mokkacrème en versier deze met een hazelnoot. Laat de taart in de koelkast goed koud worden.
NB. Cees Holtkamp: "Deze taart is een dag na het maken het lekkerst."