Recepten bij Fly Me To The Moon
Mezze uit Jordanië
Niet-vegetarische galayet bandora:
450 g stoofvlees (rund of lam)
2 blikjes tomaatblokjes
3 el olijfolie
1 tl komijn of meer
1 tl paprika of meer
1 à 2 jalapeñopepers, fijngehakt
zout en peper
bereiding
Snijd het vlees in kleine blokjes (1 à 1 1/2cm) en kruid ze met komijn en paprika.
Verhit de olijfolie in een pan en bak er het vlees in aan.
Voeg de jalapenopeper, de tomaatblokjes en zout en peper toe.
Verlaag de temperatuur en laat het geheel pruttelen tot het vlees gaar is en de saus mooi is ingedikt maar niet uitgedroogd. Voeg wat water toe als dat wel het geval is..
Proef en kruid zonodig bij met zout en peper.
En
Sambousek
Voor de vulling:
2 witte uien
1 snuifje 7 spice baharat
1 snuifje kaneel
1 snuifje pul biber (aleppo peper)
1 snuifje komijn
1 klein busseltje snijbiet
2 teentjes look, fijngehakt
2 handjes Turkse spinazie
200 gr gekookte kikkererwten
1 flinke snuif sumac
zout
olijfolie
Voor het deeg:
180 gr bloem
1 tl bakpoeder
100 ml melk
1 flinke snuif zout
50 à 75 ml water
Overige ingrediënten:
1 el yoghurt
2 el olijfolie
2 el nigellazaad
BEREIDEN:
Snijd de uien in halve ringen. Zet een pan op het vuur met een scheutje olijfolie erin. Voeg de uien toe en kruid met 7 spice, kaneel, zout, pul biber en komijn. Bak de uien op een middelmatig vuur tot ze mooi goudbruin gekaramelliseerd zijn (+- 30 minuten).
Meng alle ingrediënten voor het deeg in een grote kom. Bestuif je werkblad met een laagje bloem en kneed er het deeg op tot het mooi soepel is. Pak het deeg in in een laagje plasticfolie en laat het rusten in de koelkast.
Doe de uien in een grote kom en verhit opnieuw een flinke scheut olijfolie in de pan. Snijd de stengels en een stuk van de blaadjes van de snijbiet in stukjes en stoof ze aan. Voeg look, zout en een snuifje komijn toe. Hak de spinazie grof en doe die er ook nog bij. Laat lekker slinken.
Schep de snijbiet en de kikkererwten bij de uien in de kom. Meng goed onder mekaar en breng het geheel nog extra op smaak met sumac.
Verdeel het deeg in 7 stukjes en rol ze één voor één uit op een bebloemde snijplank tot enkele millimeters dikte. Steek er met een dresseerring (of met een kommetje) mooie rondjes uit.
Schep op elk rondje een eetlepel van de vulling. Meng in een kommetje de yoghurt met de olijfolie en bestrijk hiermee de randjes van het deeg. Plooi alle rondjes dicht tot flapjes en druk de randen goed aan.
Bestrijk de sambousek flapjes bovenaan ook met het mengsel van yoghurt en olie. Bestrooi ze nog met nigellazaad en bak ze vervolgens 10 minuten op 180 graden in de oven.