NPO
NTR
31 oktober 2014

Daar komt ie: Zuurkool a la Lies. Het is voor twee
tot vier personen. Het lijkt ingewikkelder en
tijdrovender dan het is.

Snij een gewone UI in grove stukken, dus niet in
ringen.

Zet een pan op het vuur en giet er wat OLIJFOLIE
in. Fruit de ui aan en zet een tweede pan op met
water voor gewone AARDAPPELEN, of maak
later puree met een zakje AARDAPPELPUREEPOEDER.

Onderwijl tien teentjes KNOFLOOK ontvellen en
in tweeën snijden.

Doe na vijf minuten een ZAKJE WIJNZUURKOOL
bij de ui.  Voeg er de knoflook aan toe, met een
handje JENEVERBESSEN, ZWARTE PEPERKORRELS,
en een paar BLAADJES LAURIER. Nu ook een half
zakje erbij doen met TUTTI-FRUTTI, van gedroogde pruimen,
abrikoos en appel.

Even alles smoren op hoog vuur. Voeg daarna
een in stukjes gesneden ZUURKOOLSPEK toe
en een driekwart flesje van een speciaal wat zwaarder
BIER. Vrije keuze.

Dat is de zuurkool. Zacht vuur en laten
stoven. Af en toe goed omscheppen met een
houten spatel.

Ga nu de aardappelen schillen en voeg ze bij
het kookwater van de andere pan. Of nog even
wachten met het pakje aardappelpuree.

Zet een koekenpan op het vuur en bak met wat
ruim olijfolie een pakje GEROOKTE SPEKJES aan.
Verder zachtjes laten uitbakken.

Doe nu de HEMA-ROOKWORST bij de
aardappelen of anders bij de zuurkool-pan
om te zwellen en/of te verwarmen.

Als de aardappelen gaar zijn kun je ze pureren
met hete MELK uit een pannetje. En als het
er is wat geraspte NOOTMUSKAAT. Een
ZAKJE PUREE kan natuurlijk ook, dan sla
je het aardappelen-koken en pureren over.
Wel zo handig. Ook met nootmuskaat als
je het hebt. En een klontje roomboter.

En als de puree klaar is, is een ruim half uur
verstreken en kan er opgeschept worden.

De aangeklede zuurkool met gekookte spek.
een schep puree met daaroverheen de
uitgebakken spekjes en jus, en een kwart,
of halve rookworst per persoon. De
andere jus is het vocht van de zuurkool.
Verwijder de peperkorrels en de laurierblaadjes,
de jeneverbessen ook niet opeten.

Zet een pot met GROVE ZAANSE MOSTERD
op tafel voor een lik op de rand van het bord,
om af te maken voor de worst.

Drink er het biertje bij dat je hebt gebruikt,
zet de kachel wat hoger en geniet samen.

Eet smakelijk.

[ Veel ingrediënten. maar je kan ook dingen
weglaten. Het is plus-plus. Maar dit is
het complete recept a la Lies. En niet duur.
Heb het geregeld gewoon voor door de week
gemaakt, voor twee dagen.

Wel drie maal varkensvlees voor de carnivoren! 😉

En in plaats van HEMA-rookworst kun je natuurlijk
ook een ander merk gebruiken. Keuzes. ]

Met vriendelijke groet,

DirkJan Vos
(Amsterdam - Den Haag 1960)