NPO
NTR

Haringsalade met bietjes en witte bonen van Herman de Blijker
1 dl witte wijnazijn
1 theelepel suiker
Sap van ½ sinaasappel
Sap van ½ citroen
150 gram bietjes, voorgekookt en in blokjes van 7 x 7 mm gesneden
1 rode ui, gehalveerd e in dunne halve ringen gesneden
150 gram haring (zure of maatjesharing) in reepjes gesneden
100 gram witte bonen uit de pot (uitlekgewicht) of 45 gram gedroogde witte bonen zelf garen
1 zure granny smith, geschild en in stukken gesneden
Zwarte peper uit de molen
2 hardgekookte eieren
2 eetlepels Zaanse mosterd
1 theelepel citroensap
2 eetlepels zure room
2 eetlepels mayonaise
• Maak een marinade van de azijn, suiker, het sinaasappel- en citroensap.
• Schep in een ronde schaal de marinade door de bietenblokjes en de rode ui.
• Zet de bietjes een nacht afgedekt in de koelkast
• Doe de bonen in een vergiet en spoel ze af onder stromend koud water. Laat de bonen uitlekken.
• Haal de schaal uit de koelkast. Meng de haring, bonen, de appel en zwarte peper met de bietjes.
• Pel de eieren, snijd ze doormidden en schep de dooiers eruit. Snijd het eiwit fijn en zet apart.
• Maak van de eierdooiers, de mosterd, het citroensap, de zure room en de mayonaise een gladde saus.
• Doe de saus en het fijngesneden eiwit in de schaal met de haring en andere ingrediënten en meng goed.
• Zet de schaal afgedekt in de koelkast en laat verder op smaak komen.
• Serveer de salade met roggebrood.
Titel: Herman over bonen
Auteur: Herman de Blijker
Uitgeverij: Fontaine
ISBN: 9789059566354
Prijs: € 16,95

_________________________
Salade van nieuwe haring, komkommer en boragebloemetjes
4 nieuwe haringen
2 appels
Citroensap
½ komkommer
2 uien
Eventueel nog jong borageblad
Dille roomsaus:
2 dl slagroom
3-4 eetlepels mayonaise
Snufje selderijzout
½ theelepel dillezaad
(borage) bloemen ter garnering, of dillebloemen of venkelbloemen
Snijd de haringen overdwars in reepjes. Snijd de appels in blokjes en besprenkel ze met citroensap tegen het bruin worden. Snijd de komkommer over de lengte doormidden, schraap de zaadlijsten eruit en snijd de helften in halvemaantjes. Snijd de uien in ringen. Meng alles luchtig door elkaar, voeg eventueel nog wat gesnipperd borageblad toe en garneer de salade met dille- of boragebloemen.
Klop voor de dille-roomsaus de slagroom lobbig en meng de mayonaise erdoor. Breng het geheel op smaak met selderijzout en dillezaad. Serveer de saus apart bij de salade.
Titel: Liever lokaal
Auteurs: Annette van Ruitenburg, René Zanderink & Elsje Bruijnesteijn
Uitgevrij: Fontaine
ISBN: 9789059564893
Prijs: € 39,95

 

_____________________________

 

Roetkleurige haring
20 verse haringfilets
Marinade:
2 teentjes knoflook
Bosje dille
1,5 dl olijfolie
2 el marinade van een blikje Zweedse ansjovis of sprotfilets
½ el dijonmosterd
Pers de knoflook en hak de dille fijn. Meng alle ingrediënten voor de salade (staat er moet zijn marinade, fout in het boek)
Spreid de haringfilets uit in een glazen of porseleinen schaal en bedek ze volledig met de marinade. Zet ze ca 2 uur in de koelkast.
Verwarm een gietijzeren koekenpan en strooi wat grof zout op de bodem. Schroei de haring met de velkant naar beneden 1 minuut in de hete pan. Schep hem zodra hij heerlijk knapperig is uit de pan en serveer hem op knäckebröd.
Titel: Koken uit de nieuwe nordic kitchen
Auteur: Margareta Schildt-Landgren
Uitgeverij: Veltman
ISBN: 9789048310821
Prijs: € 25,-