Het proefpanel van Mangiare wordt deze keer voorgezeten door chefkok Wil Demandt van restaurant Bordewijk. Hij buigt zich over Pain de Campagne, eenvoudig vloerbrood van water, bloem, zout en gist. Zelf bakt hij al 15 jaar elke dag vier broden volgens vast recept (dit recept deelt hij binnenkort met de luisteraars op de Mangiare site!)
'de kunst van goed brood is het gebruik van zuivere ingredienten'
'de behandeling van het deeg is cruciaal, je moet de tijd nemen'
'het kneden is bepalend, langdurig zodat het zacht en lekker wordt'
'machinaal of met de hand kan allebei, ik combineer beide'
Het eerste brood dat geproefd werd is van Brood, Warme bakker in De Pijp in Amsterdam. Men vond het een ' beetje zompig' 'toch ook wel knapperig' 'wat minder bevalt is dat er vetten inzitten die er niet inhoren'
De tweede broodmand is gevuld met brood van het Vlaamsch Broodhuysch en komt beter uit de test: 'elastischer' 'de korst laat zien dat het brood een langere tijd in de oven is geweest en er is bij het bakken vocht gebruikt' 'conclusie: heel goed'
Het derde brood krijgt niet veel bijval van het panel: 'nat' en 'heel compact'. Dit brood komt van Albert Heyn en 'ruikt naar gist' en dat is meestal geen goed teken.