Met olijfolie-expert én kok Manfred Meeuwig proeven en bespreken we gehaktballen.
Op tafel een bal van de ambachtelijke slager, een vegabal van de Vegetarische Slager en een huisgemaakte van Manfred zelf. Mét veel jus!
Hier zijn recept:
500 gr gehakt halfom
50 gr gesneden mager gerookt spek
1 klein uitje
1/2 teen knoflook
half preitje
2 eetlepels panko of broodkruim
1/2 dl melk
1/2 ei, even losgeklopt
olijfolie
1 eetlepel tomaat uit blik (San Marzano)
1/2 eetlepel ketjap en/of 1 eetlepel simpele balsamico
Snipper het uitje, de knoflook en het preitje, snij het spek in kleine stukjes.
Fruit het samen zachtjes in wat olie, 10 minuten zonder te kleuren.
Laat af koelen.
Meng het gehakt, het ui/knoflook/prei/spek mengsel, het halve ei, de melk en de panko.
Breng op smaak met zout en peper, meng goed.
Vorm er met natte handen ballen van.
Bak ze rondom bruin in de olie.
Doe er een eetlepel tomaat uit blik bij, laat even pruttelen.
Blus met wat rode wijn.
Beetje water, beetje ketjap, beetje balsamico er bij.
Samen kwartiertje in laten koken, breng de jus op smaak met zout en peper.
Klaar.