Je bent zelf een taart!
Gember/kwarktaart
Basis:
- · Springvorm van 24 cm.
- · Cirkel van bakpapier op de bodem leggen
- · Oven op 150 C (wij gebruiken stand hete lucht)
- · 35–40minutenindeovenendaarinnog1a2uurom‘nategaren’enaftekoelen.Daarna
snel in koelkast!!!
Bodem
- · 225 gr biscuitjes Wij gebruiken altijd de simpelste zoals San Francisco of Knappertjes, Maakt niks uit.
- · Verse gemberwortel, geraspt (zeker 1,5 cm)
- · 75 gr roomboter
Koekjes in keukenmachine goed fijnmalen (of met grote lepel of vijzel in kom goed fijnstampen). Verse gember erover heen raspen (altijd meer dan je denkt dan nodig is).
Gesmolten boter eroverheen gieten.
Mengsel heel goed aandrukken in de springvorm en half uur laten opstijven in koelkast of vriezer.
Vulling
- · 675 gr. kwark (wij doen meestal half vanillekwark, half magere naturel)
- · 1 citroen (geraspte schil én flinke scheut sap)
- · 3 eieren
- · 175 gr. suiker
- · Snuf zout
- · 1 of 2 eetlepels gembersiroop (uit de pot stemgember die je toch in de koelkast hebt staan)
- · 1 bolletje héél fijngehakte stemgember (geraspt is nog beter). Als je meer gember wilt,
gebruik je twee bolletjes maar pas op: in de bodem zit natuurlijk ook al gember.
- · Handvol amandelschaafsel
Alles goed mengen met mixer en over opgestijfde bodem gieten. Midden in de oven.
De taart is gaar als je bruine randjes ziet ontstaan bij de springvormrand.
Versieren mag, maar doen we meestal niet.
Alles kan: gekonfijte citroen of sinaasappel, amandelschaafsel, of wat je maar in huis hebt. In elk geval nooit rood fruit dat je toch nog hebt liggen, want dat ziet er niet uit. Combineert naar ons idee ook niet met gember.
Beetje rasp van schoongeboende sinaasappel is wel leuk voor een vrolijk uiterlijk.