NPO
NTR

 

Huzarensalade en stroopkoeken uit De Banketbakker van Cees Holtkamp


Huzarensalade

200 gram gaar kafsvlees

200 appel (Jonagold), geschild, klokhuis verwijderd

200 gram gekookte aardappelen

120 gram augurk, zonder vocht

1/2 uitje, zeer fijn gehakt

peper

zout

mayonaise*

1 krop sla

2 eieren, hardgekookt

 

Snijd het vlees, de appel, de aardappels en de augurk in kleine stukjes. Meng het uitje erdoor en breng op smaak met peper, zout en mayonaise.

Verdeel de slabladeren op een schaal en schip de huzarensalade erop. Leg hier en daar wat dotjes mayonaise en strijk dit over de bovenkant van de salade uit. Garneer met plakjes hardgekookt ei, en desgewenst ook met tot waaiers gesneden augurken en plakjes tomaat.

H: Dep de stukjes augurk droog met keukenpapier, anders komt er te veel vocht in de salade.

Mayonaise

sap van 1/2 citroen

2 eetlepels azijn

1 ei

1/2 liter zonnebloemolie

1 eetlepel mosterd

1 deciliter bouillon

peper naar smaak

zout naar smaak

Klop het citroensap, de azijn en het ei luchtig. Meng druppelsgewijs de zonnebloemolie erdoor. Roer de mosterd en de bouillon erdoor. Breng de mayonaise op smaak met peper en zout. Bewaar de mayonaise afgedekt in de koelkast.

H: Wij gebruiken bouillon om de mayonaise minder vet te maken; eventueel kan de bouillon worden vervangen door water.

 

Stroopkoeken