Huzarensalade en stroopkoeken uit De Banketbakker van Cees Holtkamp
Huzarensalade
200 gram gaar kafsvlees
200 appel (Jonagold), geschild, klokhuis verwijderd
200 gram gekookte aardappelen
120 gram augurk, zonder vocht
1/2 uitje, zeer fijn gehakt
peper
zout
mayonaise*
1 krop sla
2 eieren, hardgekookt
Snijd het vlees, de appel, de aardappels en de augurk in kleine stukjes. Meng het uitje erdoor en breng op smaak met peper, zout en mayonaise.
Verdeel de slabladeren op een schaal en schip de huzarensalade erop. Leg hier en daar wat dotjes mayonaise en strijk dit over de bovenkant van de salade uit. Garneer met plakjes hardgekookt ei, en desgewenst ook met tot waaiers gesneden augurken en plakjes tomaat.
H: Dep de stukjes augurk droog met keukenpapier, anders komt er te veel vocht in de salade.
Mayonaise
sap van 1/2 citroen
2 eetlepels azijn
1 ei
1/2 liter zonnebloemolie
1 eetlepel mosterd
1 deciliter bouillon
peper naar smaak
zout naar smaak
Klop het citroensap, de azijn en het ei luchtig. Meng druppelsgewijs de zonnebloemolie erdoor. Roer de mosterd en de bouillon erdoor. Breng de mayonaise op smaak met peper en zout. Bewaar de mayonaise afgedekt in de koelkast.
H: Wij gebruiken bouillon om de mayonaise minder vet te maken; eventueel kan de bouillon worden vervangen door water.
Stroopkoeken