Recept 1 – uit De perfecte kok van Marcus Polman:
Gehaktbal
500 gram gehakt (half-om-half)
Peper en zout
Snuf nootmuskaat
125 gram (room) boter
1 theelepel bouillonpoeder
1 ei
1 beschuit
Doe het gehakt in een kom, gebruik het liefst half kalfsvlees, half rundvlees.
Meng het gehakt met peper, zout en nootmuskaat.
Verdeel het gehakt in vier gelijke porties. Draai met natte handen vier fraaie, gladde en vooral stevige ballen.
Verhit in een braadpan de boter tot het schuim wegtrekt en de boter begint te kleuren.
Braad de ballen in enkele minuten rondom bruin. Braad ze vervolgens met het deksel op de pan in 20 minuten op laag vuur verder gaar. Tip: Voeg voor extra aroma’s (en jus voor later) bouillon toe, circa 300 ml per kilo gehakt.
Neem de ballen uit de pan. Voeg een kopje water toe. Roer de aanbaksels los en laat even inkoken. Serveer de jus bij de gehaktballen.
Titel: De perfecte kok
Auteur: Marcus Polman
Uitgeverij: Mo’media
ISBN: 9789057674150
Prijs: € 9,95
____________________________________________________
Recept 2 – uit Comfort Food van Janneke Vreugdenhil
Voor 4 personen
1 ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, fijngesneden
2 el olijfolie
2 (oude) witte boterhammen
300-350 ml melk
400 gram half-om-halfgehakt
1 ei
Zoete ketjap
Scherpe mosterd
50-100 gram roomboter
1 tomaat, ontveld en in stukjes
(of 1 gepelde tomaat uit blik)
Fruit de ui en knoflook in 1 el olijfolie. Verwijder de korsten van het brood, snijd het in dobbelsteentjes en week 5 minuten in een scheutje melk. Kneed een stevig mengsel van het gehakt, de gefruite ui en knoflook, de geweekte en uitgeknepen broodblokjes, het ei en de ketjap, mosterd, zout en peper naar smaak. Draai er 8 ballen van.
Verhit een klont boter en de rest van de olijfolie in de braadpan en bak hierin de gehaktballen rondom bruin. Draai het vuur zo laag mogelijk. Leg de deksel op de pan en laat de ballen in ongeveer 20 minuten langzaam gaar worden. Voeg halverwege de tomaatblokjes toe.
Haal de gehaktballen uit de pan en schenk een scheut heet water bij het braadvocht. Roer alle aanbaksels los en laat de jus een minuutje pruttelen.
Titel: Comfortfood
Auteur: Janneke Vreugdenhil
Uitgeverij: Nieuw Amsterdam
ISBN: 9789046811443
Prijs: € 24,95
_____________________________________________________
Recept 3 – uit Fast, fresh, simple van Donna Hay
Varkensgehaktballen met venkel
2 ½ tl venkelzaad
2 tl grof zeezout
70 g vers broodkruim
60 ml melk
750 g varkensgehakt
1 plak pancetta van 100 gram, fijngesneden
Handje fijngehakte bladpeterselie
Olijfolie, om te bakken
Knapperig brood, olijventapende, plakjes tomaat en rucola, voor erbij
Verwarm de oven voor op 200’C/ gasstand 4. Kneus venkelzaad en zout in een vijzel. Doe broodkruim en melk in een kom en laat 5 minuten staan. Voeg gehakt, pacetta, peterselie en venkelzout toe en meng in 2-3 minuten dooreen. Vorm balletjes van ongeveer 50 g. Verwarm een anti-aanbakpan op matig hoog vuur. Voeg wat olie toe en bak de balletjes in porties rondom mooi bruin. Leg ze op een bakplaat en bak ze in 5-7 minuten gaar in de oven. Geef er knapperig boord, olijventapenade, tomaat en rucola bij. Voor 4 personen.
Titel: Fast, fresh, simple
Auteur: Donna Hay
Uitgeverij: Van Dishoeck
ISBN: 9789000307227
Prijs: € 29,99
__________________________________________________________
Recept 4 - Tomatenketchup ook uit De perfecte kok
1,5 kilo rijpe tomaten
2 teentjes knoflook
2 laurierblaadjes
1 theelepel gemalen korianderzaad
1 theelepel kerriepoeder
100 gram lichtbruine basterdsuiker
250 ml rode-wijnazijn
1 eetlepel mosterd
1 klein blikje tomatenpuree
Een paar druppels tabasco
Zout
Snijd de tomaten in parten en doe ze met de grof gesneden knoflook in de pan. Voeg de laurierblaadjes, koriander, kerrie, basterdsuiker, mostred en tomatenpuree toe. Breng dit alles aan de kook en laat het circa 1 uur zachtjes koken met het deksel schuin op de pan; roer af en toe. Laat het mengsel zonder deksel verder inkoken als het te nat mocht zijn of voeg tegen het eind van de kooktijd een extra scheutje water toe. Roer de ketchup door een fijne zeef om de velletjes en pitjes achter te houden. Breng de saus verder op smaak met een scheutje tabasco en wat zout.
(Zelfgemaakte ketchup kan in een afgesloten pot of fles circa 10 dagen in de koelkast worden bewaard. Je kunt ook een deel in goed afgesloten doosjes in de diepvries doen.)
______________________________________________________
Recept 5– Oestermayonaise uit Chef over de vloer van Yuri Verbeek
Oestermayonaise
1 Zeeuwse oester
1 eidooier (op kamertemperatuur)
1 tl fijne mosterd
3 dl zonnebloemolie
Doe het oestervlees met het vocht in de kom van een keukenmachine. Voeg de eidooier en de mosterd toe en draai tot een gladde massa. Laat de keukenmachine draaien en schenk de zonnebloemolie druppelsgewijs bij het mengsel tot de consistentie van mayonaise is bereikt. Bewaar de mayonaise tot gebruik (maximaal 1 dag), afgedekt in de koelkast.
Uit: Chef over de vloer
Auteur: Yuri Verbeek
Uitgeverij: Dutch media
ISBN: 9789048812332
Prijs: € 19,95