Gazpacho
Ingrediënten (voor 4 personen):
Voor de gazpacho 500 gram verse tomaten, ontveld
2 tenen knoflook (kun je ook blancheren als je niet van rauwe knoflook houdt)
1 geschilde komkommer
2 rode paprika’s
2 sneetjes witbrood, zonder korst
4 eetlepels sherryazijn
300 gram aardbeien
3 dl olijfolie (in totaal)
Handjevol bloemen bijvoorbeeld: viooltjes Oost-Indische kers goudsbloemen komkommerbloemen (of borage)
Begin een dag van tevoren. Snijd alle groenten en het witbrood voor de gazpacho fijn. Meng dit goed door elkaar, zet in de koelkast en laat 1 dag staan. De volgende dag: voeg de azijn toe aan de groente en pureer alles met de staafmixer of in een keukenmachine. Haal de kroontjes van de aardbeien en pureer ook die. Roer de aardbeienpulp door de gazpacho. Voeg al roerend 2 dl olijfolie toe.
nb Als je de tomatenpitjes mee geblenderd hebt kun je het beste de soep zeven, dan is ie veel fijner!
Schenk de gazpacho in een soepkom en leg de bloemen boven op de soep. Druppel over de soep nog wat druppels olijfolie.
NB Recept van Jonathan Karpathios!
Zwitserse kaastaart
3 eieren
35 gr. bloem
400 gr. geraspte Zwitserse gruyère
4 dl. melk
theelepeltje zout
snuifje peper
snuifje foelie
half theelepeltje knoflookpoeder
borrelglaasje kirsch
bladerdeeg
Bladerdeeg uitrollen tot circa 2 mm. dikte. Voer hiermee een met boter ingevet, met bloem bestoven bakblik.
Vul dat met de geraspte kaas.
Doe de eieren met de bloem in een kom en roer dit tot een gladde pap. Voeg de kruiden toe en verdun dit alles met de melk. Roer op het laatst de kirsch
er doorheen en giet dit alles gelijkmatig op de kaas. Het blik iets onder het midden in de voorverwarmde oven zetten (220 graden) en in circa 40 minuten bruin laten bakken
(de kaas moet stevig zijn, mag niet meer 'wobbelen')
Citroentaart
bladerdeeg
100 gr. boter
3 citroenen (sap en geraspte schil)
125 gr. basterdsuiker
3 eieren
2 eetlepels crème fraiche
Bladerdeeg als boven. Verwarm de oven voor op 200 graden. Prik gaatjes in het deeg en bak de taartbodem gedurende 15 minuten.
Was de citroenen en droog ze goed af. Rasp de schillen en houd het schaafsel apart. Pers de citroenen uit.
Roer de zachte boter, de suiker, eieren en room goed door elkaar, roer vervolgens sap en geraspte schil erdoorheen (ik gebruik daarvoor de keukenmachine).
Haal de taartbodem uit de oven en draai de oven op 160 graden.
Verdeel de citroencrème over de taartbodem en zet hem nog ongeveer 30 minuten in de oven tot hij stevig is
Laat hem daarna afkoelen en zet hem in de koelkast.