NPO
NTR

 

Brandade van wijting met gebakken schelvis, gestoofde prei, gepocheerd ei en botersaus - recept van Sander Overeinder

Ingrediënten

1,2 kg wijting heel, 650 gram schoon

6 stuks bonken   ± 900 gram
4 stuks fijne prei ± 500 gram
1/2 bos peterselie ± 50 gram
4 eieren
1 teen knoflook
1 blad laurier
1 citroen
boter
melk
mosterd
azijn
zout
peper
Bereiding
Schelvissen laten fileren bij de visboer.
De gefileerde vis halveren, kopstuk wegleggen, staart stuk 18 uur onder ruim zout laten staan.
Gezouten stukken spoelen tot 2x toe in een tijdbestek van 3 uur.
Gespoelde gezouten stukken opzetten met een scheutje melk en water totdat het onder staat, breng aan de kook en verwijder dan direct van het vuur, laat afkoelen in het kookvocht.
Bewaar het vocht en gebruik deze om de geschilde aardappelen te koken samen met 1 teen gepelde knoflook en een blaadje laurier.
Giet de aardappels af en pureer deze, maak aan met de gezouten vis en desgewenst een lik mosterd, boter en scheutje melk.
Trek de buitenste bladeren van de prei eraf spoel deze met water, snij de preien in stukken van 10 cm en stoof deze in een minimin van water en een klont boter, voeg iets zout toe.
Pocheer de eieren in water met azijn op 90 graden C, 3 minuten.
Bak de stukken wijting op de huid met een drup olie, 3 minuten, draai de vis om voeg een klontje boter toe en bedruip de vis ermee.
Smelt wat boter in een sauspan voeg het sap van een 1/2 citroen toe, een lik mosterd, goed grove peper en de gehakte peterselie.
Opmaak
Goede lepel aardappel/vis puree, wat we brandade kunnen noemen op het bord,leg daar de gebakken vis op, twee stukken prei ernaast, gepocheerd ei ernaast en de botersaus erover.
Sander Overeinder
________
Recepten van Jonah Freud voor een 1-persoonshuishouden met een budget van het Nibud van 1,40 euro.

Soto Ajam

1 zak kipresten ( op de markt te koop voor € 0,90)

1 liter water

1 rode peper (€ 0,45), zaadjes verwijderd en klein gesneden

1 spriet sereh (€  0,60),in vier stukken

1 stukje gemberwortel (€ 0, 25), in plakjes

2 aardappels ( € 0,40)

1 ei (€ 0,20)

Handvol taugé (€ 0,25)

Zout

Peper

Ketjap

Totaal dus € 3,25 maar 1 liter soep is teveel voor 1 persoon voor 1 avond dus de helft kan bewaard worden voor een andere keer. In de vriezer natuurlijk heel lang, in de koelkast 2 dagen.

Zet een pan met het water op het vuur, doe daar de kip, de rode peper, sereh en gemberwortel in. Breng aan de kook. Zout en peper naar smaak toevoegen en een scheut ketjap.

Laat de soep een uurtje zachtjes doorkoken. Hal met een schuimspaan de kip, gemberwortel en sereh uit de bouillon. Laat de kip iets afkoelen en pluk dan alle vleestukjes van de botjes. Doe het vlees terug in de soep.

Schil de aardappelen, snijd ze in vieren en doe ze bij de soep. Laat e 10 minuten meekoken en voeg dan het ei met schil en al toe.

Haal na 8 minuten het ei uit de soep, laat het schrikken onder de koude kraan en pel het.

Neem nu een groot soepbord, leg de taugé erin en het in stukken gesneden ei. Gieter de kokende soep overheen.

Mocht je gebakken uitjes in huis hebben strooi daarvan dan wat over de soep. Eet smakelijk!

Kippenlevers met couscous en courgette

1 teentje knoflook, gesnipperd (€ 0,25)

1 courgette, in blokjes (€ 0,80)

150 gram kippenlever (€ 0,90)

150 gram couscous ( € 0,30)

1 ½  dl Water

(olijf)olie

Zout, peper, kruiden als tijm, oregano of salie

Verwarm wat olie in een wok. Roerbak de knoflook met de kippenlever. Laat het even goed doorbakken tot de kippenlever gaar is.

Roer de couscous er doorheen, bak heel even mee en giet dan het water erbij. Blijf roeren tot de couscous al het water heeft opgenomen.  Maak op smaak met zout, peper en kruiden die voorhanden zijn. Zet het vuur uit en roer nog een beetje olie door de couscous.

Viskoek



1 wijting

2 aardappelen, geschild

1 ei, losgeklopt

Zout en peper

Peterselie, fijngesneden

Olie

Breng een pan water aan de kook. Leg de wijting erin en kook die in een paar minuten helemaal gaar. Zet het vuur uit en haal met een schuimspaan de wijting uit de pan, leg op een bord en laat afkoelen. Rasp de aardappelen. Verwijder alle graatjes van de wijting en meng het visvlees door de aardappelen samen met het ei. Breng op smaak met zout en peper en roer de peterselie er doorheen.

Verhit wat olie in een koekenpan. Giet het vismengsel in de pan en strijk het plat met een spatel. Bak 5 minuten, draai de koek met behulp van een deksel om en bak de andere kant ook nog 5 minuten. Geef er sla of een gekookte groente bij.

Brood zonder kneden

450 gram bloem
¼ theelepel droge gist
½ eetlepel zout
4 dl water
handvol zemelen

Meng bloem, gist en zout in een kom. Giet het water in de kom en meng het deeg kort met een houten lepel, totdat alle bloem is opgenomen. Het wordt een nat deeg, maar dat is ook de bedoeling. Dek de kom af met plasticfolie of doe de kom in een grote plastic zak.
Laat de kom zo’n 18 uur staan. Iets korter is geen probleem, maar wil je een langere rijstijd aanhouden, plaats de kom met deeg dan in de koelkast.
Het brooddeeg is goed als er bubbels in de oppervlakte van het deeg zitten.
Bestrooi de aanrecht heel ruim met bloem en kiep het deeg erop. Bestrooi ook je handen met bloem. Druk het deeg wat platter. Vouw het deeg tweemaal in drieën tot een min of meer opgevouwen deegpakje. Omdat het deeg zo nat en plakkerig is, zal het aan de vingers blijven kleven, daarom is het handiger hiervoor een deegkrabber te gebruiken.
Bestrooi een theedoek met bloem en leg het deegpakketje erop. Bestrooi ook de bovenkant van het deeg met bloem en vouw het overstekende deel van de theedoek erover. Laat het deeg 1 à 2 uur rusten. Verwarm de oven voor op 230 ‘C.
Zet een (liefst gietijzeren) pan met deksel 1 uur in de oven. Voor deze hoeveelheid deeg is een pan van 24 cm ø geschikt. De pan moet echt gloeiend heet worden. Als hij niet heet genoeg is, zal het deeg aan de pan gaan plakken.
Kiep het deeg met behulp van de theedoek voorzichtig om in de voorverwarmde, niet-ingevette pan en sluit de pan met de voorverwarmde deksel. Zet de pan 30 minuten in de oven. Het water in het deeg kan nu niet weg en doordat zich stoom vormt (in de afgesloten pan) ontstaat een knapperige korst. Verwijder dan de deksel en zet de pan met het brood nog 15 minuten in de oven.
Laat het brood afkoelen op een rooster.