NPO
NTR

In de uitzending is uitvoerig gesproken over de kisir uit het boek Bismilla Arabia, reden voor de auteurs om hun recept op deze site te zetten:

Onze Kisir
Onderweg naar Antakya in Iskenderun aan zee, proefden we bij Gülgün van restaurant Gourme een bijzondere versie van kisir, de rode ‘tabouleh’ uit Turkije: een salade op basis van bulgur, paprikapasta, tomatenpuree, zuurzoete granaatappelmelasse en heel veel verse aromatische kruiden. Een dooreetsalade waar we nooit genoeg van krijgen en dat geldt voor bijna iedereen die ‘m proeft. Oorspronkelijk komt kisir uit de regio van Gaziantep, Antakya en Iskenderun maar nu is heel Turkije eraan verslingerd. Wij ook! En jij ook als je deze proeft!

Voor 4-6 personen

500 g fijne bulgur
1 bosje dille
½ bosje munt
1 bosje peterselie
1 bos lente-ui
300 g zoete kerstomaatjes
4 kleine snackkomkommers
3 el tomatenpuree*
8 el Turkse paprikapasta
zout
olijfolie
citroensap
granaatappelmelasse

Besprenkel de (ongekookte) bulgur met een beetje koud water. Snijd alle kruiden en de lente-ui fijn. Snijd ook de tomaatjes en komkommers fijn. Kneed met je handen de tomatenpuree en paprikapasta door de bulgur. Meng de kruiden, lente-ui, tomaatjes en komkommer erdoor. Breng de salade op smaak met zout, olijfolie, citroensap en flink wat granaatappelmelasse.

*Tomatenpuree die je bij de Turkse of Marokkaanse winkel koopt is van betere kwaliteit dan die uit de supermarkt. Voor deze salade is dat essentieel!