NPO
NTR

Russische salade

Voor 4 personen:

4 eieren

2 aardappelen

2 kleine rapen

2 wortelen

Een handvol verse erwtenpeulen

Een handvol verse prinsessenbonen

1 kleine kropsla

2 tomaten (ontveld)

3 takken peterselie

4 eetlepels versgemaakte mayonaise

Witte peper van de molen

Zout

Kook de eieren hard in 10 minuten. Laat ze schrikken onder koud stromend water, laat ze afkoelen. Pel ze nadien en snijd ze vlak voor het opdienen overdwars of in vieren.

Maak de groenten schoon. Snijd de aardappelen, rapen en eventueel wortelen in brunoise. Peul de erwten en snijd de uiteinden van de bonen. Kook de groenten apart beetgaar in lichtgezouten kokend water. Maak de sla schoon en spoel onder koud stromend water, snijd de tomaten in repen. Hak de peterselie fijn.

Serveer alles op de borden. Leg eerst de sla, daarop de groenten, dan de eieren, mayonaise en ten slotte de peterselie. Kruid alles met peper en zout.

Uit:

Het gerecht

Uitgeverij: Homarus

€ 24,50

_____________________________________________________________

Huzarensalade

4 personen

100 gram verse doperwten, gedopt

100 gram sperziebonen

6 bloemkoolroosjes

2 aardappels

2 worteltjes

3 kleine augurkjes, uitgelekt en in blokjes

1 gare rode biet, in blokjes

1 hardgekookt ei, gepeld en in stukjes

Mayonaise

Kook de erwten, bonen, bloemkool, aardappels en worteltjes in aparte pannen al dente gaar. Laat ze goed uitlekken en snijd ze (behalve de erwten) in stukjes. Doe ze in een kom met de augurkjes, de rode biet en het ei. Roer er zoveel mayonaise door dat een soepel mengsel ontstaat. Zet de kom 2-3 uur in de koelkast. Schik de salade vlak voor het opdienen als een koepel in het midden van een schaal en garneer naar believen.

Uit:

De Zilveren lepel

Uitgeverij: Van Dishoeck

Prijs: € 40,-

_____________________________________________________________

Huzaren salade                                              4 personen

100 gram gaar kalfsvlees

100 gram appel, jonagold, geschil en klokhuis verwijderd

100 gram gekookte aardappels

60 gram augurk, zonder vocht

¼ uitje, zeer fijn gehakt

Peper

Zout

Mayonaise*

Krop sla

2 eieren, hard gekookt

Snijd het vlees, de appel, de aardappel en de augurk in kleine stukjes

Meng het uitje erdoor en breng op smaak met peper, zout, mayonaise.

Verdeel de slabladeren op een schaal en leg de huzarensalade hier bovenop. Leg hier en daar wat dotjes mayonaise en strijk dit over de bovenkant van de salade uit. Maak af met het hardgekookte ei.

H: Knijp de augurk uit met de handen om te voorkomen dat er te veel vocht door de salade komt.

De huzarensalade kan ook nog versierd worden met gewaaierde augurken en plakjes tomaat.

Uit: De banketbakker

Cees Holtkamp

Uitgeverij De kookboekhandel

35 euro

__________________________________________________________________________

Mayonaise maken volgens de truc van Joop Braakhekke

Doe in een beker (alles tegelijk): 1 ei (de dooier moet heel zijn), vul dit aan tot 100 ml met azijn, wat peper, zout en mosterd en 300 ml olie. Zet de staafmixer voorzichtig op de bodem, zet aan en trek de staafmixer langzaam omhoog. Mayo klaar!