NPO
NTR

Op de laatste dag van het jaar staat de tafel van Mangiare uiteraard in het teken van Oud en Nieuw. Allereerst blikken we met onze hoofdgasten Paul en Shirley Fagel terug op een veelbewogen jaar. De chef van het Arsenaal in Naarden-vesting verloor in dat jaar zijn broer John op 80-jarige leeftijd aan kanker en kreeg zelf ook met die ziekte te maken.

Het proefpanel staat deze keer onder leiding van Nicolaas Kleij. Hij proeft een aantal bubbelwijnen en geeft zijn oordeel. Ook willen we van hem weten welke feestwijn het feestelijkst smaakt, moet het per se Champagne zijn of komen er ook uit andere streken goede bubbels?

Verslaggever Chris Bajema gaat koken met schrijfster en comedienne Paulien Cornelisse. Zij heeft Oostenrijkse roots en laat Chris zien hoe je knödel maakt, een typisch Oostenrijks deeggerecht.

Kookboekenfanaat Jonah Freud test drie recepten voor huzarensalade. Dit gerecht heeft een sterk jaren-50 imago en is wegens zijn vele industriële verschijningsvormen misschien wel ten onrechte in een verdomhoekje terechtgekomen. Want als buffetgerecht op feestelijke avonden zoals Oudjaarsavond is het niet te versmaden. Het is wel belangrijk een goede mayonaise te gebruiken, die maakt Jonah zelf en zij onthult haar onfeilbare methode die ze ooit leerde van Joop Braakhekke.

Luister naar de radio en proef de keuken van Mangiare! Het lekkerste programma op de radio.

Presentatie: Petra Possel.

 1. Al sinds mijn teener tijd maak ik mayo met de staafmixer.
  Je kunt eindeloos afwisselen met smaakjes, yoghurt erbij, worcestershiresauce, tabasco ansjovis, kerrie etc etc.
  Bij het onderwerp mayonaise miste ik wel het zeer noodzakelijke advies dat alle ingredienten van dezelfde temperatuur moeten zijn.
  Anders gaat het mis,
  groet Harre

  14 januari 2011 01:33 harre
 2. Geweldig programma.
  Ben op zoek naar de gegevens van de feestwijnen. Zijn (nog) niet opgenomen onder " proefpanel"

  12 januari 2011 11:02 D.Raassens
 3. Hallo,
  Wij zitten de aflevering van 312-12-2010 af te luisteren, maar die stopt voortijdig!! We luisteren via 'Uitzending Gemist'. Doen wij iets fout, of kan dit hersteld worden?
  Dank voor het antwoord.
  PS: Gelukkig Nieuwjaar

  Antonia

  1 januari 2011 18:22 Antonia
 4. Aan het eind van jullie leuke programma liep ik naar de keuken en pakte -te laat dus- Wina Born's 'Culinair Reisboek', waar ik altjd met veel plezier in keek en soms uit kookte. En ja,in het Hfdst. Midden Europa trof ik bij Oostenrijk een verhaaltje over Knödel etende Weners aan èn een recept van Pflaumenknödel, wel warm maar niet hartig.
  Toch even leuk om te vermelden dacht ik en ik ben benieuwd of Pauline deze variatie kent.

  31 december 2010 20:12 j.wortman
 5. Bij de Haasbroeken thuis maakte mijn moeder een huzarensalade op Oudjaarsdag met een bietenklok.

  31 december 2010 19:39 Marjolijn Haasbroek