NPO
NTR

Aan de tafel van Mangiare! deze week culinair journalist Mac van Dinther. Hij dook in de wereld achter onze maaltijd en zocht uit waar onze aardappelen, vlees en groente eigenlijk vandaan komen. Deze speurtocht leidde hem van de Unox tomatenvelden in Spanje tot de Kleinste Soepfabriek in Stadskanaal. Biologische en gangbare boeren, de allergrootste spelers en de kleinschalige idealisten, ze komen allemaal aan bod in zijn boek Ons eten.

Het proefpanel wordt deze maand voorgezeten door kaasspecialiste Betty Koster die voor onze verse eieren test. Hoe vers is vers eigenlijk? En zit er smaakverschil in al die soorten eieren in de winkel?

Petra Possel reisde voor Mangiare! naar Zuid-Frankrijk en bezocht het culinaire festival Toques et Clochers, oorspronkelijk bedoeld als fundraiser voor kerkklokken maar onder topchefs vooral geliefd als de plek om vakgenoten te ontmoeten.

Kookboekenfanaat Jonah Freud bakt paasbrood volgens drie verschillende recepten, zodat u weet met welk recept u dit weekend het beste voor de dag kunt komen. Wilt u met Jonah meebakken? Lees dan de recepten verderop op deze site.

Mangiare!, in alle bescheidenheid het smakelijkste programma van de radio.

Presentatie: Petra Possel

  1. Paasbrood is geen Kerststol! Wat een vervlakking! Wij hebben met Pasen altijd een "Paska" op tafel, een zelfgemaakt Paasbrood van brioche-achtig deeg (met uiteraard veel ei erin). Bovenop het ronde brood zijn versieringen van deeg, met vlechtwerk, of andere toepasselijke motieven: een kruis, vogels, vissen of een zonnesymbool. In de orthodoxe landen wordt het brood op Paasochtend mee naar de kerk genomen, om het te laten zegenen. Wij deden dat in mijn katholieke jeugd nog met de Palmpaastakjes (buxus), niet met voedsel - maar de connectie is niet ver weg.
    De Paasstol is een verzinsel van de middenstand. Daar moeten we niet in meegaan.

    23 april 2011 20:10 Hein Calis