NPO
NTR

Proeverij Verse Zachtgekookte Eieren

Onder leiding van Betty Koster van L’Amuse - expert op het gebied van kaas en zuivel proeft Mangiare eieren. De eieren zijn gedurende precies 2 minuut en 20 seconden gekookt en uit de schil geproefd. Zonder zout!

Het eerste ei is een 4Granenei – (scharrel) met BeterLeven/Dierenbescherming-keurmerk.

Merk Kwetters Kakelgoud, gekocht in supermarkt voor 1,49 per doosje van 6.

Beoordeling ei 1: ‘ei is van een oudere kip’, ‘veel wit’, ‘mooie gele dooier’, ‘een eiïge smaak’

Daarna is het de beurt aan het vrije uitloop-ei van Puur en eerlijk – (vrije uitloop eieren) met BeterLeven/Dierenbescherming-keurmerk.

Merk Albert Heyn, gekocht bij Albert Heyn (1,39 per doosje 6 eieren)

Beoordeling ei 2: ‘erg lekker ei, minder eiïg dan het eerste ei’, ‘de perfecte ei-smaak’, er is ‘misschien carotheen of mais gebruikt voor het kleuren van de dooier’.

Het derde ei is een maïsei – (scharrel) met FairFood-keurmerk.

Merk Natuurfarm De Boed, gekocht op de markt (1,45 doosje 6 eieren).

Over dit ei wordt gezegd dat het ‘nog lichter van smaak’ is.

Het vierde ei in de proeverij is een biologisch-dynamisch ei van Groengilde met het Demeter keurmerk (biologisch-dynamisch), 2,20 per doosje van 6 eieren.

Aan tafel liepen de reacties sterk uiteen van ‘beetje melig’ en ‘niet zo aangenaam’(Betty Koster) tot ‘romig’ en ‘tot nu toe lekkerste ei’ (Mac van Dinther)

Tot slot werd een biologisch ei geproefd van een boerderij in Abbenes, dat de ochtend van de uitzending werd bezorgd en door ons gekocht bij Ekodis natuurvoedingswinkel (2,10 doosje van 6 eieren)

Betty Koster vind dit ei lekker, ‘een neutraal eitje’ , ‘de kleur is goed en de structuur ook’. Jonah Freud vindt dit zelfs het lekkerste ei uit de proeverij!

Het vrije uitloop ei van Albert Heyn en het biologische ei van de boerderij in Abbenes zijn daarmee de winnaars van deze Mangiare Proeverij.