NPO
NTR

Het proefpanel boog zich op vrijdag 7 oktober onder leiding van Betty Koster (l’Amuse, onze vaste zuivelexpert) over de klassieker onder de Franse kaas: brie.

1.    Brie van de markt – 15.40 per kilo, 2,60 voor het stukje dat wij hadden.

Betty’s gezicht vertrekt. De brie is niet gerijpt, heeft een muffe witschimmel en een chemische bijsmaak. Verder is de brie ook te ‘hoog’ en daardoor niet in balans. Marcus Polman vind deze brie te hard.

2.    Brie van supermarkt – 12.80 euro de kilo, ons stukje kostte 2.00

Betty vindt de brie nat en plakkerig en denkt dat dit stuk kaas te lang in plastic heeft gelegen of zelfs gevacumeerd is geweest. Een kwestie van ‘verkeerd bewaren’. Marcus Polman is niet zo negatief en vindt dat deze brie in ieder geval lekker ruikt..

3.    Brie van de delicatessenwinkel (brie de meaux) 26 euro de kilo, voor ons stukje betaalden we 6.80

Enthousiasme bij iedereen aan tafel over deze derde brie. Betty herkent de kaas als een goede brie de meaux. Ze ruikt hooi, stal, zuivel; een echte brie! Ook Marcus Polman is enthousiast en vindt de kaas een ‘straatlengte’ beter dan de andere twee.