NPO
NTR
Het proefpanel vanillevla wordt voorgezeten door patissier Cees Holtkamp, afkomstig uit een oud (banket)bakkers geslacht, en bekend van zijn kookboek 'De banketbakker' waar hij binnenkort een internationale prijs voor in ontvangst neemt in Parijs. Wij zetten hem drie in de supermarkt verkrijgbare vanillevla-soorten voor.
1. Boerenlandvla (Campina, 1,24 voor een liter) een plaatje en een praatje op het pak van Klaas Lolkema, ' ben op deze boerderij geboren' en 'de Lolkema -koe is actief en heeft een goed karakter'
Oordeel: 'melige nasmaak, stroef in de mond' en 'heeft niet de kleur die ik uit een pak gewend ben, niet zo geel'

2. Vanillevla (De Zaanse Hoeve, 0,57 voor een liter) Geen tekst, geen plaatjes!

Oordeel: 'onnatuurlijk, zwaar bijgekleurd' en 'je proeft de kleur bijna', 'iets lekkerder of iets minder vies dan nummer 1'

Vanillevla van Zaanse Hoeve

3. Biologische vanillevla (Weerribben Zuivel, 1,59 per halve liter)
'dagelijks grazen onze koeien op de drassige weilanden' en 'een ideaal koeienleven' en 'ze hebben de vrijheid om in hun stal te gaan schuilen als het regent'
(deze is veel witter dan de andere twee, veel minder zoet. maar net als de andere ook geen echte vanille maar vanille-aroma)

Oordeel: 'ook niet echt lekker' ...van de drie is 'nummer twee is de lekkerste'

Vanillevla van Weerribben

Nog een paar feitjes over vanillevla die je in de winkel koopt:

* in nagenoeg alle industrieel gemaakte vanillevla zit geen vanille, maar smaakstof

* product bestaat al 60 jaar industrieel gemaakt, vanaf begin vijftiger jaren, producten als vla al zo'n 300 jaar oud, oorspronkelijk heette 't Flan of Vlade

* de kleur wordt bepaald met kleurstoffen annatto en curcumine

* de substantie 'verdikt' met carrageen en maiszetmeel

* in duitsland mag je het geen vanillevla noemen maar moet je zeggen met vanillesmaak!

* Kijk onder het kopje 'recepten' op deze site hoe je echt lekker vanillevla zelf maakt, volgens recept van Cees Holtkamp.