NPO
NTR

Bagna Cauda van Heston Blumenthal

4 personen

130 gram teentjes knoflook, gepeld, gehalveerd en kiem verwijderd

8 dl halfvolle melk

15 gram broodkruimels

100 gram ansjovisfilets op olijfolie, uitgelekt

75 ml olijfolie

Sap van ½ citroen

 

Blancheer de knoflook 4 keer in 1 dl melk. Ververs de melk steeds tussendoor.

Leg de knoflook in de resterende 4 dl melk en breng het mengsel zachtjes aan de kook. Laat het 10-12 minuten koken tot de knoflook zeer zacht is en de melk is ingekookt. Laat hem niet overkoken. Haal de pan van het vuur.

Maal de knoflook en melk glad met een staafmixer of keukenmachine en voeg de broodkruimels, 30 milliliter koud water en de ansjovis toe. Maal alles glad.

Maal het mengsel terwijl u langzaam de olijfolie en het citroensap toevoegt. Druk het mengsel door een fijnmazige zeef.

Doe de bagna cauda in en kleine pan en warm hem op laag-matig vuur op. Giet hem in een kom en dien hem op met de groenten en gegrild zuurdesembrood.

 

Titel: Heston Blumenthal thuis

Auteur: Heston Blumenthal

Uitgeverij: Karakter

ISBN: 9789045200668

Prijs: € 39,95

________________________________________________

Varkenslende met paprika’s van Ferran Adria

2 personen

1 grote rode paprika

4 eetlepels olijfolie

1 knoflookteen, geschild

1 takje verse peterselie

6 dunne plakjes varkenslende

 

Verwarm de oven voor op 200 graden C. Spoel de paprika onder de koude kraan en leg deze nog enigszins nat in een braadslee. Bedruppel  met wat olijfolie en zet  45 minuten in de oven.

Vul een pannetje met water, doe er de knoflook in en breng het geheel aan de kook. Haal de teen uit het water en laat snel afkoelen in een kom ijswater. Herhaal dit proces tweemaal en begin steeds met koud water in het pannetje.

Na 45 minuten is de paprika zacht en geblakerd. Laat iets afkoelen en vang het vocht in de braadslee op. Trek de velletjes van de paprika en verwijder de zaadjes. Doe dat boven een kom en vang al het vocht op. Snijd het vruchtvlees in dunne reepjes. Doe de paprika met het opgevangen vocht in een pan en op een laag vuur 5 minuten pruttelen.

Haal de blaadjes van de peterselietakjes. Doe de uitgelekte knoflook met de peterselieblaadjes en de rest van de olijfolie in een hoge kom of beker. Draai er met de staafmixer een gladde massa van.

Zet een grote koekenpan met wat olijfolie op hoog vuur. Bak het varkensvlees in 1 ½ minuut goudbruin aan beide kanten; het moet in het midden sappig blijven.

Bestrooi het vlees met zout en peper en geef er de paprika bij. Eindig met een eetlepel knoflookolie met peterselie.

Titel: Thuis koken met Ferran Adria

Uitgeverij: Van Dishoeck

ISBN: 9789000304462

Prijs: € 25,-

______________________________________________

 

Perzik met citroen en saffraan van Alain Passard

4 personen

50 gram gepelde (bruine of blanke) amandelen

4 rijpe perziken

1 biologische citroen

ca. 40 gram gezouten boter

1 draadje saffraan

1 eetlepel grenadinesiroop

2 eetlepels accaciahoning

4 eetlepels goede extra vierge olijfolie

Hak de amandelen grof. Snijd de perzik en de citroen in 6 gelijke partjes. Verhit de boter in een braadpan op laag vuur. Doe de stukken perzik, citroen, het draadje saffraan, de grenadine en de honing erbij. Laat 20 – 30 minuten sudderen, niet roeren! Breng het vervolgens op smaak met een scheutje olijfolie en bestrooi met de amandelen.

Titel: Recepten van Alain Passard

Auteur: Alain Passard

Uitgeverij: Terra

ISBN: 9789089895349

Prijs: € 30,-