Viskoekjes
1. Fish cakes met bieten-gember chutney van Jean Beddington en Jonah Freud
500 gram kruimige aardappelen, geschild
60 gram boter
1 eetlepel slagroom
500 gram kabeljauw filet (of een andere witvis b.v. schelvis of koolvis)
1 theelepel garam masala
1 eetlepel bieslook, gesnipperde
1 eetlepel verse koriander, gehakt
vers gemalen zwarte peper
zout
(eventueel 1 eidooier)
bloem
100 gram panko *
1 ei, losgeklopt
2 eetlepels melk
zonnebloemolie
- Kook de aardappelen gaar en maak er met de boter en de slagroom puree van. Laat afkoelen
- Snijd de vis in stukjes en doe in de keukenmachine. Draai tot een gladde, maar niet te fijne puree. Voeg de garam masala, bieslook en koriander toe. Doe het mengsel over in een kom en roer er de afgekoelde aardappelpuree doorheen. Breng op smaak met peper en zout. Voeg, als het mengsel te droog is, eventueel een eidooier toe.
- Verdeel het mengsel in 8 gelijke porties. Vorm er platte cakes van. Besprenkel deze licht met bloem.
- Meng het ei met de melk. Wentel de cakes eerst door het melkmengsel en daarna door de panko. Zorg dat de cakes rondom bedekt zijn met de panko.
- Verhit een laag olie in een koekenpan en bak ze 5-6 minuten per kant. Laat uitlekken op keukenpapier.
Serveer warm met de bieten chutney en een frisse groene salade – b.v. Romeinse sla met waterkers
Bieten-gember chutney
500 gram rauwe rode bieten, geschild en daarna geraspt
250 gram uien, fijn gesneden
250 gram appels, geschild, klokhuis verwijderd, in kleine stukjes
100 gram blanke rozijnen
350 gram kristalsuiker
500 ml witte azijn
2 eetlepels verse gember, geraspt
20 stuks zwarte peperkorrels, grof gekneusd
½ theelepel zout
1.Doe alle ingrediënten in een rvs pan. Breng al roerend zachtjes aan de kook tot de suiker opgelost is.
2.Zet de vlam niet al te hoog, en laat het geheel ongeveer 1 tot 1 ½ uur zachtjes doorpruttelen tot de massa dik is.
3. Laat afkoelen en schep de chutney in schone potten.
Bewaar de chutney op een donkere plaats. Eenmaal geopende potten zijn een aantal weken in de koelkast houdbaar.
Titel: Absolutely Jean
Auteurs: Jean Beddington & Jonah Freud
Uitgeverij: De Kookboekhandel
ISBN: 9789080568440
____________________________________
2. Viskoekjes uit Lekker Joods van Jonah Freud
750 gram kabeljauwfilet
2 grote of 3 kleine gekookte aardappelen
1 eetlepel bloem
1 teentje knoflook, geperst
1 ui, fijngehakt
1 ei
1 eetlepel peterselie, fijngehakt
zout
peper
nootmuskaat
2 eetlepels bloem
plantaardige olie om te bakken
Kook de vis gaar in ruim water. Haal de vis met een schuimspaan uit het water en prak hem samen met de aardappelen in een schaal. Meng de overige ingrediënten erdoor, en zout, peper en nootmuskaat naar smaak.
Vorm platte koekjes van het mengsel. Wentel deze door de bloem. Verwarm wat olie in een koekenpan en bak de koekjes rondom goudbruin. Zowel warm als koud lekker.
Titel: Lekker Joods
Auteur receptuur: Jonah Freud
Uitgeverij: De Kookboekhandel
ISBN: 9789080568402
Prijs: € 14,95
______________________________
3. Viskoekjes met mosterd van Bart van Olphen
400 gram kabeljauwfilet zonder vel
350 gram kruimige aardappels, geschild
½ liter court-bouillon of water
1 el peterselie, fijngehakt
1 sjalot, fijngesnipperd
1 ei
30 gram bloem
4 el arachideolie
20 gram roomboter
2 el dijonmosterd
Peper
Zout
- Kook de aardappels gaar in een kookpan met ruim water en zout. Zeef de aardappels en leg ze in de mengkom. Prak ze fijn met de stamper.
- Zet de kookpan opnieuw op het vuur en breng de court-bouillon met de vis aan de kook. Kook de vis gaar in 3-4 minuten.
- Haal de vis uit de pan en droog de vis met keukenpapier. Verkruimel de vis met je hand (zo voel je ook of er eventueel nog graten in zitten) over de aardappels.
- Voeg nu de peterselie, de sjalot en het ei toe. Bestrooi met peper en zout. Meng goed met je handen. Proef en breng eventueel verder op smaak met peper en zout.
- Vorm met je handen koekjes van het mengsel en leg ze op een schaal met bloem. Als ze nog wat nat aanvoelen, voeg dan wat broodkruim toe.
- Bestrooi ook de andere kant van de koekjes met bloem. Klop overtollig bloem van de koekjes.
- Zet de pan op hoog vuur en voeg de olie met boter toe. Als dit goed heet is geworden, bak je de koekjes aan beide kanten bruin.
- Serveer de koekjes met een beetje mosterd.
Titel: Werken met vis
Auteur: Bart van Olphen
Uitgeverij: Carrera
Prijs: € 34,90
ISBN: 9789048816217