NPO
NTR

Viskoekjes

 

1. Fish cakes met bieten-gember chutney van Jean Beddington en Jonah Freud

 

500 gram kruimige aardappelen, geschild

60 gram boter

1 eetlepel slagroom

500 gram kabeljauw filet (of een andere witvis b.v. schelvis of koolvis)

1 theelepel garam masala

1 eetlepel bieslook, gesnipperde

1 eetlepel verse koriander, gehakt

vers gemalen zwarte peper

zout

(eventueel 1 eidooier)

bloem

100 gram panko *

1 ei, losgeklopt

2 eetlepels melk

zonnebloemolie

 

  1. Kook de aardappelen gaar en maak er met de boter en de slagroom puree van. Laat afkoelen
  2. Snijd de vis in stukjes en doe in de keukenmachine. Draai tot een gladde, maar niet te fijne puree. Voeg de garam masala, bieslook en koriander toe. Doe het mengsel over in een kom en roer er de afgekoelde aardappelpuree doorheen. Breng op smaak met peper en zout. Voeg, als het mengsel te droog is, eventueel een eidooier toe.
  3. Verdeel het mengsel in 8 gelijke porties. Vorm er platte cakes van. Besprenkel deze licht met bloem.
  4. Meng het ei met de melk.  Wentel de cakes eerst door het melkmengsel en daarna door de panko. Zorg dat de cakes rondom bedekt zijn met de panko.
  5. Verhit een laag olie in een koekenpan en bak ze 5-6 minuten per kant. Laat uitlekken op keukenpapier.

 

Serveer warm met de bieten chutney en een frisse groene salade – b.v. Romeinse sla met waterkers

 

Bieten-gember chutney

 

500 gram rauwe rode bieten, geschild en daarna geraspt

250 gram uien, fijn gesneden

250 gram appels, geschild, klokhuis verwijderd, in kleine stukjes

100 gram blanke rozijnen

350 gram kristalsuiker

500 ml witte azijn

2 eetlepels verse gember, geraspt

20 stuks zwarte peperkorrels, grof gekneusd

½ theelepel zout

 

1.Doe alle ingrediënten in een rvs pan. Breng al roerend zachtjes aan de kook tot de suiker opgelost is.

2.Zet de vlam niet al te hoog, en laat het geheel ongeveer 1 tot 1 ½ uur zachtjes doorpruttelen tot de massa dik is.

3. Laat afkoelen en schep de chutney in schone potten.

 

 

Bewaar de chutney op een donkere plaats. Eenmaal geopende potten zijn een aantal weken in de koelkast houdbaar.

 

Titel: Absolutely Jean

Auteurs: Jean Beddington & Jonah Freud

Uitgeverij: De Kookboekhandel

ISBN: 9789080568440

 

____________________________________

2. Viskoekjes uit Lekker Joods van Jonah Freud

 

750 gram kabeljauwfilet

2 grote of 3 kleine gekookte aardappelen

1 eetlepel bloem

1 teentje knoflook, geperst

1 ui, fijngehakt

1 ei

1 eetlepel peterselie, fijngehakt

zout

peper

nootmuskaat

2 eetlepels bloem

plantaardige olie om te bakken

 

Kook de vis gaar in ruim water. Haal de vis met een schuimspaan uit het water en prak hem samen met de aardappelen in een schaal. Meng de overige ingrediënten erdoor, en zout, peper en nootmuskaat naar smaak.

Vorm platte koekjes van het mengsel. Wentel deze door de bloem. Verwarm wat olie in een koekenpan en bak de koekjes rondom goudbruin. Zowel warm als koud lekker.

 

Titel: Lekker Joods

Auteur receptuur: Jonah Freud

Uitgeverij: De Kookboekhandel

ISBN: 9789080568402

Prijs: € 14,95

 

______________________________

3. Viskoekjes met mosterd van Bart van Olphen

 

400 gram kabeljauwfilet zonder vel

350 gram kruimige aardappels, geschild

½ liter court-bouillon of water

1 el peterselie, fijngehakt

1 sjalot, fijngesnipperd

1 ei

30 gram bloem

4 el arachideolie

20 gram roomboter

2 el dijonmosterd

Peper

Zout

 

  1. Kook de aardappels gaar in een kookpan met ruim water en zout. Zeef de aardappels en leg ze in de mengkom. Prak ze fijn met de stamper.
  2. Zet de kookpan opnieuw op het vuur  en breng de court-bouillon met de vis aan de kook. Kook de vis gaar in 3-4 minuten.
  3. Haal de vis uit de pan en droog de vis met keukenpapier. Verkruimel de vis met je hand (zo voel je ook of er eventueel nog graten in zitten) over de aardappels.
  4. Voeg nu de peterselie, de sjalot en het ei toe. Bestrooi met peper en zout. Meng goed met je handen. Proef en breng eventueel verder op smaak met peper en zout.
  5. Vorm met je handen koekjes van het mengsel en leg ze op een schaal met bloem. Als ze nog wat nat aanvoelen, voeg dan wat broodkruim toe.
  6. Bestrooi ook de andere kant van de koekjes met bloem. Klop overtollig bloem van de koekjes.
  7. Zet de pan op hoog vuur en voeg de olie met boter toe. Als dit goed heet is geworden, bak je de koekjes aan beide kanten bruin.
  8. Serveer de koekjes met een beetje mosterd.

 

Titel: Werken met vis

Auteur: Bart van Olphen

Uitgeverij: Carrera

Prijs: € 34,90

ISBN: 9789048816217