NPO
NTR

1. Erwtensoep uit Kook ook


400 gram spliterwten

Ca. 500 gram krabbetjes of schouderkarbonades

1 laurierblaadje

Zout, versgemalen peper

2 aardappelen (afkokers)

3 preien

1 kleine selderijknol

Ca. 6 takjes bladselderij

1 rookworst

Breng 2 liter water met de spliterwten, het vlees, het laurierblaadje en ½  eetl. zout in een grote pan aan de kook. Schep met een schuimspaan het bovendrijvende schuim eraf.

Leg het deksel op de pan en laat de soep ca. 45 minuten zachtjes koken. Voeg als de soep te dik wordt nog 250-500 ml water toe. Maak intussen de groenten schoon: snijd de geschilde aardappelen in stukken, de preien in ringen en de knolselderij in blokjes. Hak de bladselderij fijn. Schep het vlees met een schuimspaan uit de soep en laat het iets afkoelen. Verwijder het bot en snijd het vlees in stukjes. Roer de aardappel, prei, knolselderij en bladselderij door de soep. Voeg het vlees weer toe en breng de soep op smaak met zout en peper. Leg de rookworst in de soep en kook de soep met het deksel op de pan op een laag vuur tot de groenten gaar zijn (ca. 30 minuten)

Neem de rookworst uit de soep en verwijder het laurierblaadje. Roer de soep flink door, zodat een gebonden geheel ontstaat. Breng de soep op smaak met zout en peper.

Snijd de rookworst in plakjes en roer ze door de soep, of serveer de worst apart.

Bereidingstijd ca. 1 ½ uur.

Bevat totaal: 12835kJ/3064kcal, 226 gram eiwit, 148 gram vet 206 gram koolhydraten.

Vervang krabbetjes of schouderkarbonades door een hamschijf, lekker ouderwets!

Titel: Kook ook

Diverse auteurs

Uitgeverij: VBK

Prijs : € 24,95

ISBN: 9789066119864

_______________________________

 

 

 

 

 

2. Vegetarische Pittige Erwtensoep uit Veel Soeps van Christine Michon

Deze soep is lekker voor een koude winterdag maar kan ook in de zomer klaargemaakt worden. Door de oosterse kruiden smaakt hij anders dan de Hollandse erwtensoep die we gewend zijn. Dit recept is goed voor 2 liter en duurt 60-90 minuten om te maken.

3 eetl. olijfolie

2 uien gesnipperd

3 tenen knoflook fijngesneden

1 eetl. komijnzaad

1 eetl. geraspte gember

1 groene peper fijngesneden en zaadjes en zaadlijsten verwijdert

250 gram spliterwten

1 koolrabi geschild en in stukjes gesneden

1 kop fijngesneden bleekselderij

3 laurierbladeren

1 kop in ringetjes gesneden prei

Zout

1,5 liter water

Verhit de olie in een pan met dikke bodem en bak daarin de uitjes, knoflook, komijnzaad, laurierbladeren en de gember tot de uien glazig en lichtbruin zijn. Roer er de groene peper door.

Voeg water, zout en spliterwten toe (spliterwten hoef je alleen maar af te spoelen en niet te weken.

Breng de soep aan de kook en laat de spliterwten op een laag pitje gaar worden.

Doe daarna de bleekselderij en koolrabi in de pan en laat ze 5 minuten mee sudderen tot ze beetgaar zijn.

Haal vlak voor het opdienen de laurierbladeren er uit en roer de preiringen door de soep. Zorg dat de prei niet te gaar wordt maar groen en knapperig blijft.

Titel: Veel Soeps – 100 heerlijke vegetarische soepen

Auteur: Christine Michon

Uitgeverij: Michon

Prijs: € 19.90

ISBN: 9789080010604

 

 

_______________________

 

3. Erwtensoep van Erik van Loo (voor 2½ liter)

1 gepekelde varkensschenkel  (eisbein)

2 takjes tijm

1 laurierblad

1 kilo spliterwten

1 winterpeen, in plakken

1 prei, in ringen

2 stengels bleekselderij, in stukjes

1 ui, gesnipperd

¼ knolselderij, in blokken

Breng 2 ½ liter water aan de kook. Voeg vlees, de tijm en laurier toe en breng alles aan de kook. Schuim af en laat op laag vuur ongeveer 2 uur koken tot het vlees gaar is. Neem het vlees uit de pan en laat het vocht iets afkoelen.

Spoel de spliterwten af onder de koude kraan. Zet ze op met het kookvocht van de varkensschenkel en voeg de groenten toe. Breng op laag vuur langzaam aan de kook. Schep als het nodig is het schuim eraf, kook de erwtensoep in ongeveer 1 ½ uur gaar en pureer.

 

Erwtensoepvulling

500 gram gesneden wups (wortel, ui, prei, bleekselderij)

¼ knolselderij,  gesneden

Gare varkensschenkel, in blokjes

Klein bosje bladselderij

Kook  de groenten per soort in water met zout net gaar. Snijd het vlees in blokjes. Pluk de blaadjes van de selderij en snijd de blaadjes ragfijn.

Voeg  de groenten en het vlees toe aan de soep en breng op smaak met peper en zout. Bestrooi op het  laatst met de selderijblaadjes. Serveer met roggebrood met katenspek en Limburgse grove mosterd.

 

Titel: Soepen

Auteur: Erik van Loo

Uitgeverij: Dutch media

Prijs: € 29,50

ISBN: 9789048814879