NPO
NTR

Het proefpanel van deze budget uitzending ging over pindakaas en werd voorgezeten door notenexpert Jos Offerman van notenbedrijf Gotje.

De standaardpindakaas van Nederland is, volgens Mangiare!, die van Calve. Er gingen trouwens ook stemmen op voor de huismerk pindakaas van AH, maar uiteindelijk kozen we voor Calve als de maat der dingen. Die proefden we niet blind, maar in alle openheid, met Jos Offerman, en dit is wat hij ervan vond:

Calve heeft eigenlijk de trend neergezet, het is de smaak die we gewend zijn. De stukjes erin zijn lekker. Hij is gezouten. Pinda's zijn goed gebrand. Iets te gebrand misschien. Gaat een klein beetje naar bitter met een scherpe nasmaak.

Daarnaast deden we een blinde test met drie biologische of fairtrade pindakazen. Kunnen zij de standaardsmaak evenaren of overtreffen? En wat zijn de onderlinge verschillen? De winnaar van de test is Jori pindakaas. Hieronder het volledige jurycommentaar.

Fair Trade pindakaas 2,19

Jos Offerman over Fairtrade pindakaas:

Misschien zijn er te donkere pinda's gebruikt. Ik ben hier geen fan van.

 

 

Jori Pindakaas 2,65

Jos Offermans over Jori:

 Veel rustiger van smaak. Deze vind ik goed.

Horizon pindakaas: 2,75

Jos Offermans over Horizon:

Ik proef niet veel onderscheid tussen nummer twee en drie. Deze lijkt wat lichter dan nummer twee. De smaak is snel weg. Hij is mij iets te vlak.

En in de publiekstest die Mangiare organiseerde in een informele setting voorafgaande aan de uitzending kwam Horizon als winnaar uit de bus. Overigens was het publiek van het schoolgaande soort, het soort dat nogal in de groei is.