NPO
NTR
20 maart 2014

 

rode linzensoep met kokos en sereh, verse kruiden en geurig gebakken ui
ingredienten:
1 ui, geschild en in stukken
1 wortel, geschild en in plakken
2 stengels bleekselderij, in plakken
1 theelepel gemalen koriander
1 theelepel gemalen komijn
250 gram linzen
1.3 liter groentebouillon
1/2 blik kokosmelk
1 stengel sereh
1/2 blik gepelde tomaten in blokjes
olijfolie
voor de topping:
bosje bladpeterselie
bosje koriander
bosje munt
4 rode uien, gepeld en gesnipperd
1/2 bol knoflook, gepeld en fijn gehakt
1/2 rode peper zonder zaadjes, grof gehakt
1 citroen
voor erbij:
lekker stevig brood
voor een snelle schaal rauwkost: zak veldsla/ komkommer/kerstomaatjes
olijfolie
bereiding:
verhit 2 el olijfolie in een soeppan. Smoor de ui tot hij glazig is. Voeg de wortel en bleekselderij toe en bak de groenten een minuut of vijf op half hoog vuur. Zet het vuur laag en voeg de specerijen, rode peper en linzen toe, roer ze even goed door de groenten en laat ze iets aanbakken. Schenk de bouillon en kokosmelk erbij, leg de stengel sereh er tussen. Breng de soep aan de kook, roer hem af en toe even door en laat de soep in 30 minuten op zacht vuur gaar koken.
In tussen tijd maak je de topping. Was de groene kruiden en hak ze fijn, zet ze tot het serveren opzij. Rasp de schil van de citroen. Verhit 2 el olie in een koekenpan Smoor de ui,knoflook, rode peper en citroenschil op laag vuur gaar. Voeg peper en zout naar smaak toe en zet opzij.
De snelle sla: doe de veldsla in een kom, besprenkel hem met wat lekkere olijfolie en een kneepje citroen (die waar je de schil van af hebt geraspt) en wat peper en zout. Hussel goed door. Schil en snij de komkommer in plakken, snij de tomaatjes doormidden. Leg die op de sla.
Nu zal de soep intussen wel klaar zijn. Verwijder de sereh. Pureer de soep met de staafmixer, voeg de tomatenblokjes toe. Proef nog even af op peper en zout en serveer in ruime kommen. Garneer de soep met een flinke pluk groene kruiden en een lepel van de geurig gebakken ui. Snij het brood in stukken serveer dat met de sla bij de soep.
Eet smakelijk!
Hartelijke groet,
Lisette Bossert