NPO
NTR

Crème brûlée met griesmeel van Rachel Khoo

Voor 4 personen

Voorbereiding: 15 minuten

Bereiding: 10 minuten

Rusttijd: minstens 30 minuten

 

500 ml amandelmelk of volle melk

35 gram griesmeel

4 eetklare pruimedanten, (gedroogde pruimen) in zeer kleine stukjes

4-6 eetlepels suiker

Breng in een pan de melk aan de kook. Voeg het griesmeel toe en klop 5 minuten krachtig, tot het mengsel dik is geworden. Neem de pan van het vuur, roer de pruimen erdoor en verdeel het mengsel gelijkmatig over vier ramekins. Zet deze minstens 30 minuten in de koelkast.

Maak vlak voor het serveren de karamellaag. Strooi een mooie gelijkmatige laag suiker over elke ramekin. Doe dit door de lepel minstens 30 cm boven de ramekin te houden (vanaf een hoogte strooien is de beste manier om een gelijkmatige laag te krijgen).

Zet de ramekins op een metalen bakplaat. Gebruik voor het beste resultaat een gasbrander die je in je hand moet houden. Houd de brander 10-12 cm van de suiker vandaan en beweeg de vlam er langzaam en gelijkmatig overheen. Stop vlak voordat de karamel naar wens is, want het verbrandingsproces gaat nog een paar seconden nadat de vlam is weggenomen door.

Heb je geen gasbrander, neem dan een grote metalen lepel en houd deze in een gasvlam tot hij zeer heet is (houd de lepel vast met een theedoek of ovenwant). Leg de lepel voorzichtig op de suiker en beweeg hem daar overheen zodat de suiker door de hitte van de lepel karamelliseert.

Titel: Mijn Franse keuken

Auteur: Rachel Khoo

Uitgeverij: Kosmos

ISBN: 9789021555980

Prijs: € 20,- (tot 25 mei daarna € 25,-)

 

__________________

 

 

Crème brûlée van Janneke Philippi

Voor 6 personen

Bereiden: 30 minuten

Oven: 50 minuten + afkoelen

Wachten: 2 uur

600 ml slagroom

1 vanillestokje, opgesneden

8 eidooiers

100 gram suiker + extra

6 ovenvaste schaaltjes (inhoud 100 ml) ovenschaal of braadslede, aluminiumfolie, crème brûléebrander.

 

Breng in een steelpan de slagroom met het vanillestokje tegen de kook aan. Neem de pan van het vuur en leg er een deksel op. Laat de room zo 20 minuten trekken.

Verwarm de oven voor tot 140 graden C. Vis het vanillestokje uit de room, schraap er met de punt van een scherp mes het zwarte merg uit en roer het door de room.

Klop met een garde de eidooiers los met de suiker. Schenk al kloppend de warme vanilleroom door een zeef bij de eidooiers. Zet de schaaltjes in de ovenschaal en schenk de custard erin. Vul de ovenschaal met warm (niet kokend) water, tot maximaal halverwege de schaaltjes. Dek de ovenschaal losjes af met een vel aluminiumfolie.

Bak de vanillecrèmes ongeveer 50 minuten in de voorverwarmde oven, tot ze net stevig voelen. Neem de schaaltjes uit het waterbad en laat afkoelen. Zet de crèmes afgedekt minimaal 2 uur in de koelkast om door en door koud te worden.

Bestrooi de crèmes met een dun laagje suiker. Karamelliseer de suiker met de brander tot een lichtbruine, glazige suikerlaag. Serveer direct.

Titel : Mijn favoriete desserts

Auteur: Janneke Philippi

Uitgeverij: Karakter

ISBN: 9789045206035

Prijs: € 29,95

_________

 

 

Crème brûlée uit Tarte Tatin

 

 

6 personen

Voorbereiding: 20 minuten plus 4 uur koelen

Baktijd: 30-35 minuten

500 ml melk

500 ml slagroom

4 vanillestokjes, in de lengte opengesneden

100 gram fijne kristalsuiker

10 eierdooiers

100 gram bruine suiker

 

Begin 3-4 uur voor het opdienen met de voorbereiding. Verwarm de oven voor op 150 graden C. Verwarm melk, slagroom, vanillestokjes en 50 gram fijne kristalsuiker in een pan boven laag vuur. Breng zachtjes aan de kook, haal van het vuur en laat afkoelen. Schraap de zaadjes uit de vanillestokjes en doe ze terug in de melk. Klop in een andere kom de eierdooiers met de rest van de fijne kristalsuiker tot een licht en schuimig mengsel. Schenk de vanillemelk over de eieren en meng goed.

Schenk de custard in een ovenvaste schaal van 1,75 liter of 6 individuele ramekinschaaltjes. Zet de schaal of de ramekins in een braadslee die voor de helft is gevuld met warm water. Bak 30-35 minuten (het water mag niet koken). Laat afkoelen tot kamertemperatuur en zet 3-4 uur in de koelkast.

Strooi vlak voor het serveren bruine suiker over de custards en plaats de schaal of de schaaltjes onder een hete grill, net lang genoeg tot de suiker gaat karamelliseren, of gebruik een crèmebrûléebrander.

Titel: Tarte tatin

Auteur: Ginette Mathiot

Uitgeverij: van Dishoeck

ISBN: 9789000336692

Prijs: € 35,-