Recept voor bananenbrood van Gerrit Jan Groothedde, alias eetschrijver, uit zijn boek Weg van de supermarkt.
Recepten voor oosterse salade die Jonah Freud besprak in de uitzending:
1) Taugésalade met gember, knoflook en pijnboompitten
50 gram pijnboompitten
1 teen knoflook
200 gram abrikozensap
3 eetlepels Aziatische bieslook, kleingesneden
Zout
400 gram taugé
200 gram radijsscheuten
1 bosje korianderblad (alleen de blaadjes)
5 cm verse gember, julienne gesneden
1 kleine rode chilipeper, fijngehakt
1 stengel bleekselderij, in schuine plakjes
1 eetlepel zwart sesamzaad
- Pureren
Doe de pijnboompitten, knoflook, abrikozensap en 1 eetlepel water in de kom van een blender en draai er een zalvige puree van. Voeg 2 eetlepels bieslook toe, zet de machine nog even aan en voeg zout toe. Giet deze saus in een kom en houd hem apart.
- Mengen
Meng de taugé, de radijsscheuten, het korianderblad, de gember, de chilipeper, de selderij en de rest van de bieslook in een kom.
- Kruiden
Maak de salade aan met 2 eetlepels saus. Giet wat saus in elk bord en bestrooi alles met zwart sesamzaad.
Titel: Koreaans 80 recepten stap-voor-stap
Auteur: Emily Ezekiel
Uitgeverij: Good cook publishing
ISBN: 9789461430960
Prijs: € 14,95
______________
2. Thaise gerookte kipsalade 4-6 personen voor- of lunchgerecht
½ chinese kool, fijngesneden
2 kropjes little gem, fijngesneden
½ rode ui in dunne ringen
3 gerookte kipfilets, in dunne reepjes
100 gram geroosterde ongezouten pinda’s
1 bos koriander, blaadjes eraf geplukt
2 wortelen
1 snackkomkommer
2 el vissaus
2 el zoete chilisaus
2 el rijstazijn
2 tl geraspte gemberwortel
Sap van 1 limoen
Doe de kool met de sla, ui, kip, de helft van de pinda’s en de helft van de korinaderblaadjes in een grote kom.
Schaaf met een dunschiller de wortel en komkommer in dunne linten en doe ze in de kom.
Klop in een kommetje de vissaus, zoete chilisaus, rijstazijn, geraspte gember en limoensap door elkaar. Giet de dressing over de ingrediënten in de kom en meng alles losjes
Serveer de salade bestrooid met de achtergehouden pinda’s en de koriander.
Bereiden: 20 minuten
Titel: Delicious samen koken
Auteur: Valli Little
Uitgeverij: Fontaine uitgevers
ISBN: 9789059565395
Prijs: € 24,95
_________
3. Noedelsalade met rundvlees (6 personen)
2 eetlepels vissaus
1 kilo rijstvermicelli (of rijstnoedels)
Bosje Thaise basilicum
Bosje verse munt
Bosje verse koriander
1 eetlepels sojasaus
1 kilo ossenhaas
1 krop ijsbergsla
1 komkommer
2 winterwortels
1 rode ui
250 gram taugé
100 gram pinda’s
2 eetlepels plantaardige bakolie
Versgemalen peper
Voor de dressing:
2 eetlepels vissaus
2 eetlepels wijnazijn
2 eetlepels suiker
4 teentjes knoflook, fijngehakt
1 wortel, julienne gesneden
1 rode peper, heel fijn gehakt
Klein handje gehakte pinda’s
Kook de rijstvermicelli of de rijstnoedels gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking en spoel af onder koud water. Laat uitlekken.
Meng alle ingrediënten voor de dressing in een kommetje en zet apart
Was de bosjes verse kruiden en meng de uitgelekte blaadjes in een kom. Dep eventueel droog met keukenpapier.
Snij de wortel julienne, de sla in reepjes en de komkommer in blokjes.
Hak de pinda’s grof en zet apart.
Hak de ui in kleine stukjes en snij de ossenhaas in reepjes
Verhit de olie in een wok en roerbak eerst kort de stukjes ui, voeg dan het vlees toe.
Doe de sojasaus, de vissaus en de gemalen zwarte peper bij het vlees en wok een minuut of 5 op hoog vuur.
Verdeel de noedels over 6 grote mokken en doe in elke mok een beetje wortel, sla, verse groene kruiden en taugé.
Leg er vlak voor het serveren bij iedereen wat vlees bovenop en besprenkel met de dressing. Zet de rest van de dressing op tafel.
Garneer met gehakte pinda’s en dien op als het vlees nog warm is.
Titel: Streetfood Vietnam
Auteur: Mirjam Letsch
Uitgeverij: Letsch
ISBN: 9789081962919
Prijs: € 24,95