NPO
NTR

Recept voor bananenbrood van Gerrit Jan Groothedde, alias eetschrijver, uit zijn boek Weg van de supermarkt. 

Bananenbrood
Nodig:
150 g grof gehakte walnoten of pecannoten
175 g boter, plus 25 gram voor het invetten van de cakevorm(en)
3 grote overrijpe bananen, gepureerd
175 g basterdsuiker (geeft niet welke kleur)
mespunt zout
2 eieren
350 g bloem
1 theelepel bakpoeder
3 eetlepels karnemelk
Laat de gehakte noten in een hete, droge koekenpan zondervetstof roosteren (let op dat ze niet verbranden, want dat gaat sneller dan je denkt). Laat 175 gram boter smelten en afkoelen, maar niet stollen.
Verwarm de oven voor op 175 graden. Pureer in een kom met een staafmixer (of in een foodprocessor) de bananen en meng er de suiker, het zout en de eieren door tot een gladde massa. Schenk hier onder flink doorroeren beetje bij beetje de gesmolten boter bij. Voeg nu pas de bloem en het bakpoeder toe en roer tot u een glad mengsel hebt. Roer tot slot de karnemelk door het beslag en schep er als laatste de noten door.
Vet één grote of twee kleine cakevormen in met boter en giet hier het beslag in. Laat gedurende 30 minuten op 175 graden bakken, zet dan de oven op 150 graden en laat het brood nog circa 45 minuten doorbakken tot het mooi bruin en vanbinnen droog is (controleer dit met een satéprikker; als die droog naar buiten komt is het brood gaar). Meteen uit de vorm op een rekje storten en circa 30 minuten laten afkoelen alvorens te snijden en warm, eventueel met nog meer boter, te serveren. Koud overigens ook nog heel lekker, vond men bij Mangiare! 🙂

Recepten voor oosterse salade die Jonah Freud besprak in de uitzending:

1) Taugésalade met gember, knoflook en pijnboompitten

Koreaans - 80 recepten stap voor stap

Koreaans - 80 recepten stap voor stap

50 gram pijnboompitten

1 teen knoflook

200 gram abrikozensap

3 eetlepels Aziatische bieslook, kleingesneden

Zout

400 gram taugé

200 gram radijsscheuten

1 bosje korianderblad (alleen de blaadjes)

5 cm verse gember, julienne gesneden

1 kleine rode chilipeper, fijngehakt

1 stengel bleekselderij, in schuine plakjes

1 eetlepel zwart sesamzaad

 

  1. Pureren

Doe de pijnboompitten, knoflook, abrikozensap en 1 eetlepel water in de kom van een blender en draai er een zalvige puree van. Voeg 2 eetlepels bieslook toe, zet de machine nog even aan en voeg zout toe. Giet deze saus in een kom en houd hem apart.

 

  1. Mengen

Meng de taugé, de radijsscheuten, het korianderblad, de gember, de chilipeper, de selderij en de rest van de bieslook in een kom.

 

  1. Kruiden

Maak de salade aan met 2 eetlepels saus. Giet wat saus in elk bord en bestrooi alles met zwart sesamzaad.

 

Titel: Koreaans 80 recepten stap-voor-stap

Auteur: Emily Ezekiel

Uitgeverij: Good cook publishing

ISBN: 9789461430960

Prijs: € 14,95

 

______________

 

 

2. Thaise gerookte kipsalade 4-6 personen voor- of lunchgerecht

 

Delicious. samen koken

Delicious. samen koken

 

½ chinese kool, fijngesneden

2 kropjes little gem, fijngesneden

½ rode ui in dunne ringen

3 gerookte kipfilets, in dunne reepjes

100 gram geroosterde ongezouten pinda’s

1 bos koriander, blaadjes eraf geplukt

2 wortelen

1 snackkomkommer

2 el vissaus

2 el zoete chilisaus

2 el rijstazijn

2 tl geraspte gemberwortel

Sap van 1 limoen

 

Doe de kool met de sla, ui, kip, de helft van de pinda’s en de helft van de korinaderblaadjes in een grote kom.

Schaaf met een dunschiller de wortel en komkommer in dunne linten en doe ze in de kom.

Klop in een kommetje de vissaus, zoete chilisaus, rijstazijn, geraspte gember en limoensap door elkaar. Giet de dressing over de ingrediënten in de kom en meng alles losjes

Serveer de salade bestrooid met de achtergehouden pinda’s en de koriander.

Bereiden: 20 minuten

Titel: Delicious samen koken

Auteur: Valli Little

Uitgeverij: Fontaine uitgevers

ISBN: 9789059565395

Prijs: € 24,95

 

_________

 

 

3. Noedelsalade met rundvlees (6 personen)

coverSFVietnam-150x150

2 eetlepels vissaus

1 kilo rijstvermicelli (of rijstnoedels)

Bosje Thaise basilicum

Bosje verse munt

Bosje verse koriander

1 eetlepels sojasaus

1 kilo ossenhaas

1 krop ijsbergsla

1 komkommer

2 winterwortels

1 rode ui

250 gram taugé

100 gram pinda’s

2 eetlepels plantaardige bakolie

Versgemalen peper

 

Voor de dressing:

2 eetlepels vissaus

2 eetlepels wijnazijn

2 eetlepels suiker

4 teentjes knoflook, fijngehakt

1 wortel, julienne gesneden

1 rode peper, heel fijn gehakt

Klein handje gehakte pinda’s

 

Kook de rijstvermicelli of de rijstnoedels gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking en spoel af onder koud water. Laat uitlekken.

Meng alle ingrediënten voor de dressing in een kommetje en zet apart

Was de bosjes verse kruiden en meng de uitgelekte blaadjes in een kom. Dep eventueel droog met keukenpapier.

Snij de wortel julienne, de sla in reepjes en de komkommer in blokjes.

Hak de pinda’s grof en zet apart.

Hak de ui in kleine stukjes en snij de ossenhaas in reepjes

Verhit de olie in een wok en roerbak eerst kort de stukjes ui, voeg dan het vlees toe.

Doe de sojasaus, de vissaus en de gemalen zwarte peper bij het vlees en wok een minuut of 5 op hoog vuur.

Verdeel de noedels over 6 grote mokken en doe in elke mok een beetje wortel, sla, verse groene kruiden en taugé.

Leg er vlak voor het serveren bij iedereen wat vlees bovenop en besprenkel met de dressing. Zet de rest van de dressing op tafel.

Garneer met gehakte pinda’s en dien op als het vlees nog warm is.

 

Titel: Streetfood Vietnam

Auteur: Mirjam Letsch

Uitgeverij: Letsch

ISBN: 9789081962919

Prijs: € 24,95