NPO
NTR
Witlof was mijn ergste vijand, voor mij als kind. Bitter gekookt en bitter rauw, hoeveel kaas respectievelijk banaantjes er ook doorheen gingen.
Witlof is nu mijn grote vriend. Voor mij was het openbaring: gekookt in 1/1 water/melk verdwijnt alle bitter uit de groente. Zelfs uit de kernen die ik vroeger uitsneed omdat die het ergst smaken. Goed beschouwd is vooral de melk dus mijn grote vriend. En van mijn kinderen, behalve de jongste van 8. Niet vanwege de smaak, maar er is iets in het mondgevoel dat hem tegenstaat. Misschien maar eens met broodkruim erbij experimenteren.
Recept:
  • Oven voorverwarmen op 200. Water en melk opzetten - let op overkoken terwijl je snijdt.
  • Witlof stronken geheel in blokjes (1-1,5) cm snijden(kontjes alleen eraf);
  • In water met melk 10-15 min koken samen met bouillonblokje en laurierblad;
  • Afgieten en afspoelen in vergiet.
  • Gekookte lof eventueel extra droogzwieren met een slacentrifuge;
  • Uitstorten in een ruime, platte ovenschotel en mengen met Hüttenkäse, geraspte belegen kaas, hamblokjes of zo je wil kleine blokjes kaas;
  • Voor een echte enkele-schotel-maaltijd aardappeluree bijvoegen. Mag ook poeder van mij.
  • Minuutje of 20 in de oven, of halveren met de magnetron erbij. Grill erbij, ook leuk.

 

Door: Norbert van Haaster