NPO
NTR


Andijvie en gehakt met mais     Voor de laatste nominatie van Heel Holland Prakt meld ik graag een andijvierecept aan. We hebben altijd veel andijvie in onze moestuin. Voor stamppot heb je niet veel nodig (dat is overigens wel heel lekker) en gekookt met een papje vinden ze hier in huis “ niet te pruimen” Dit recept echter wordt zelfs door de andijviehaters  lekker gevonden! Alle ingrediënten zijn bij ons in voorraadkast en diepvries altijd voorradig dus als de andijvie van ’t land komt kan dit recept gemaakt worden zonder er eerst boodschappen voor te hoeven doen. (Erg fijn als de winkels niet ‘ om de hoek’ zijn….) De ingrediënten zijn goedkoop en het recept is snel klaar.   Andijvie Gebruik van de andijvie de mooiste binnenste baadjes (de buitenste harde blaadjes zijn voor de kippen of konijnen) en snijd dat niet te fijn (ongeveer 1cm reepjes). Goed wassen en uit laten lekken.   Aardappels schillen en in schijfjes van ongeveer ½ -1 cm snijden. daarna de schijfjes in vieren snijden. Gaar koken in voldoende gezouten water in ongeveer 10 minuten. Afgieten en droog stomen.   Het gehakt in een beetje olie rul bakken en lekker pittig op smaak brengen met peper en zout. Mais uit laten lekken in een vergiet en bij het gehakt , als dat gaar is, even mee verwarmen.   Ui snipperen Teentjes knoflook fijn snijden Ui en knoflook glazig fruiten in een scheut olijfolie en een klont boter Dan de uitgelekte (nog iets vochtige) andijvie erbij Even gaar smoren tot de andijvie geslonken is en het vocht grotendeels verdampt. (dit duurt ongeveer 5 min) Een eetlepel mosterd erdoor roeren en op smaak maken met peper en zout.   De 3 onderdelen naast elkaar op een bord serveren. Ze kunnen met elkaar gehusseld worden (liever niet prakken!)   Eet smakelijk     Ingredienten voor 4 personen: Een mooie krop andijvie (of 2 kleintjes)olijfolie en een klont boter 1 ui 2 teentjes knoflook 1 eetlepel mosterd 500 gram gehakt peper en zout Blikje of potje mais (of voorgekookte (bio) maiskolf) Aardappels, liefst vastkokende ongeveer 6 stuks       nb Kant en klaar gesneden andijvie is natuurlijk veel makkelijker maar ja wij hebben de tuin….. En korrels van een voorgekookte (bio)maiskolf zijn verantwoorder maar iets meer werk…..

IMG_2611IMG_2618