NPO
NTR

Inzending van Sarah van Dijk - uitzending 18 september 2015

Kardemom yoghurt mousse met granaatappels.

(Voor 10 porties)

435 ml volle yoghurt

230 ml volle melk

200 ml slagroom

150 gr fijne suiker

Kardemom kristallen

5 gram agar agar poeder

2 granaatappels

Citroen sap

1 el fijne suiker

1-2 tl rozenwater

 

Doe de melk, suiker en room in een pan, roer tot de suiker is opgelost over een laag vuur. Doe de agar-agar erbij en roer goed door. Mag niet koken, maar moet wel goed doorwarmen. Haal van vuur af en pas dan doe je een mespuntje van die kardemom kristallen erbij. Natuurlijk kan het met echte kardemom peul zaadjes die je in de vijzel fijn wrijft en dan meekookt met de room. Maar dan krijg je dat 'zwarte grit' in je toetjes en dat geeft geen prettig mond gevoel. Deze kristallen lossen op, en geven een hele intense kardemom smaak.

 

Klop de yoghurt op en vouw deze door het kardemom mengsel. Ik gebruik potjes waarin je het meteen kunt serveren bv een Marokkaans theeglas is leuk, die vul ik voor 2/3 en dat gaat zo de ijskast in. Liefst een nachtje opstijven. Geef niet te grote porties, ik haal uit deze hoeveelheid ook wel 12 porties soms. Afhankelijk van de glaasjes die ik gebruik.

 

Dan haal je de volgende dag de rode juweeltjes uit de granaatappel, doe er een schepje suiker over, wat citroensap en de rozenwater. Roer om en laat dit minstens 2 uur intrekken in de koeling.