NPO
NTR

 

Algemeen

Een burrito is een Mexicaans gerecht dat een oorsprong heeft in het noorden van Mexico of zuidwesten van de Verenigde Staten van Amerika.
Een burrito bestaat uit een tortilla, vervaardigd uit tarwebloem, meestal gevuld met bonen en vlees (meestal gehakt of kip, soms ook kaas), en opgerold zodat de vulling binnenin de tortilla zit.
De naam "burrito" komt van het Spaanse burro, hetgeen ezel betekent. Een burrito is dus een ezeltje. Het is ook een delicatesse van de Mexicaanse cultuur. De taco is een kleine, gevouwen tortilla vervaardigd uit maïs- of tarwebloem.

Pintobonen, chorizo en tortilla​​4 personen

Chorizo
Pintobonen
Tortilla
Zongedroogde tomaatjes op olie
Ui
Knoflook
Pittige kaas

Snijd 450 gram chorizo om te bakken in korte stukjes. Giet 100 gram zongedroogde tomaatjes af (vang de olie op) en hak ze grof. Bak de chorizo in een hapjespan met 4 eetlepels olie van de tomaatjes. Pel een ui, snijd hem in ringen, doe ze in een pan en bak alles 10 minuten tot de ui gaar is, doe er een gehakte teen knoflook bij. Giet een blik van 400 gram pintobonen af en doe ze in de pan. Voeg zout en peper naar smaak toe en schep alles in een ovenschaal.
Scheur 4 tortilla’s in stukken, meng ze met de zongedroogde tomaat en verdeel de bonen erover; strooi er 6 eetlepels geraspte Goudse kaas over. Zet de schaal 10 minuten in de tot 200 graden Celsius verhitte oven.
Uit: Aan tafel van Nigel Slater

ISBN: 9789059565197

Uitgeverij Fontaine

prijs: € 19,95

Kipfajitas met tortilla’s

1 el olijfolie
1 ui, in partjes gesneden
1 teentje knoflook, fijngehakt
500 gram kippendijen, in reepjes gesneden
1 tl paprikpoeder
½ tl gemalen komijn
½ theelepel gemalen koriander
1 rode paprika, in reepjes gesneden
Sap van ½ limoen
Versgemalen peper
Wraptortilla’s (verpakking met 8 stuks)
1 klein bekertje zure room
1 zakje geraspte kaas
1 bakje guacamole
Verhit de olijfolie in een (hapjes-) pan en fruit de ui en knoflook daar een minuut of vijf in. Voeg de kip toe, zet het vuur hoger en schroei de kippenreepjes dicht. Bestrooi met de specerijen, voeg de paprika toe en roer alles even door. Voeg het limoensap toe en breng op smaak met zwarte peper. Bak 5 á 10 minuten tot de kip gaar is.
Verwarm de trotilla’s en vul ze met het kipmengsel. Schep er aan tafel nog lekker een lepel zure room, wat geraspte kaas en guacamole over en je Mexicaanse feest is compleet.

Uit: Wat eten we vandaag
Auteur: Susan Aretz
Uitgeverij: Spectrum
ISBN: 9789000344345
Prijs: € 25,-

Quinoa-pompoen-portobello-burrito’s​​

4 stuks
200 gram pompoen, geschild, ontdaan van pitten in blokjes van 2 cm
4 el olijfolie
12 kleine portobello’s
Teentjes van 1 bol knoflook, geperst
1 grote ui, in achten
1 rode paprika, ontdaan van zaadjes, in vieren
150 gram quinoa
3 dl water
Snufje gemalen nootmuskaat
100 gram jonge spinazie
4 grote tarwebloemtortilla’s
25 gram verse tijm, gehakt

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Doe de blokjes pompoen in een kom en besprenkel ze met 2 eetlepels olie. Doe ze in een grote braadslee en rooster ze 20 minuten in de oven.
Trek intussen de schil van de portobello’s (dit verbetert de textuur van de burrito’s, want de schil kan een beetje taai zijn). Doe ze in een kom en voeg de knoflook, ui, paprika en resterende olie toe. Schep het geheel om tot alles bedekt is.
Doe het portobellomengsel in de braadslee wanneer de pompoen 20 minuten in de oven heeft gestaan. Meng het geheel en rooster de groenten 25 minuten.
Breng intussen de quinoa en het water langzaam aan de kook in een pan. Kook de quinoa 15 minuten zonder te roeren, of tot al het water opgenomen is. Haal de quinoa van het vuur en roer er een heel klein beetje nootmuskaat door, zodat u net een vleugje kunt proeven. Roer de spinazie door de nog warme quinoa en laat hem enigszins slinken.
Verhit de tortilla’s ongeveer 20 seconden per kant in een droge koekenpan. Beleg ze met de quinoa en groenten en strooi de tijm erover. Rol ze op tot burrito’s.
Titel: Death by burrito
Auteur: Shay Ola
Uitgeverij: Veltman
ISBN: 9789048311170
Prijs: € 20,-