NPO
NTR

Croque madame - DirkJan Vos

Ik herinner me iets 'lekker vies' uit mijn tienertijd in de jaren zeventig van de vorige eeuw.

Ik had er weleens over gelezen, in Frankrijk kennen ze naast de croque monsieur, een normale tosti, ook een croque madame; een tosti met als extra een gebakken eitje bovenop. Daar heb ik mee geƫxperimenteerd. Een paar maal heb ik hem helemaal compleet gemaakt naar eigen inzicht. Ik zal vertellen hoe en wat.

Je smelt roomboter in een koekenpan. Met een klein borrelglaasje stans je een cirkelschijfje brood uit een witte boterham. De boterham gaat op hoog vuur in de pan. Dan breek je op het gat een eitje. Beetje peper en zout. Als het ei wat gestold is draai je de boterham om met een bakspaan. Dan leg je er een paar plakjes boterham-chorizo-worst op, daarbovenop twee plakken jong belegen kaas en helemaal bovenop een plakje ham dat je ten slotte weer als een tosti afdekt met een witte boterham. Het losse schijfje van de boterham bak je aan beide kanten mee.

Als de pan en tosti door de hitte beginnen te roken, draai je de tosti om met de spaan. Even goed opletten met het gebakken ei. Beetje schrapen. En dan nog rustig een paar minuten nabakken tot de kaas goed is gesmolten. Het ronde boterhamschijfje leg je op de plek van de gestolde eierdooier.

Als de croque madame klaar is, op een bordje leggen met niet alleen ketchup, maar beslist ook met een grote lik mayonaise.

Voor als je als scholier om vier uur 's middags thuiskomt en die dag nog niets gegeten hebt. Ook geen ontbijt. Schreeuwende, knagende geeuwhonger. Lekker, lekker veel, vet en machtig. Lekker vies!