NPO
NTR

Lekker Vies 18 november - Oebele Idema

Potstro of Potstrou

Een dikke pap van melk en boekweitgrutten die geserveerd werd met een flinke lepel uitgebakken spekjes in een ruime hoeveelheid vet die met de sleef (soeplepel) in de klont potstro werd gedrukt om zo een kuiltje te vormen waarin het vet en de spekjes in bleven zitten. Vervolgens werd daar een flinke lepel stroop in gegoten. De inhoud van dat kuiltje roerde je voorzichtig door elkaar en vervolgens was het de kunst om van buiten af de boekweit op te lepelen en dan telkens die lepel in het mengsel spek, vet en stroop te dopen, zodanig dat het vloeibare mengsel in het kuiltje bleef zitten en niet eruit stroomde . Vet, zout, zoet en machtig, echt troost eten.

Het recept hiervoor komt uit De Welkokende Vriesche Keukenmeid, zie onder:

potstro