NPO
NTR

Sushi

Recept: Jonah Freud

Maak eerst de sushi-rijst
500 gram sushi-rijst
3 eetlepels rijstazijn
2 theelepels zout
4 theelepels suiker
scheutje sojasaus

1. Spoel de rijst goed met koud water. Laat de korrels uitlekken en breng ze dan aan de kook met ½ liter water. Wikkel een theedoek om een deksel en leg de deksel op de pan. Kook de rijst zachtjes 20 minuten tot deze gaar is. (Dat zorgt ervoor dat de toch al plakkerige rijst droger wordt)
2. Verwarm de azijn met suiker, zout en sojasaus in een pannetje. Blijf roeren tot de suiker helemaal is opgelost.
3. Doe de rijst in een kom en roer het azijnmengsel er doorheen. Laat de rijst afkoelen. Dit kan het beste door de rijst zo veel mogelijk uit te spreiden op een platte schaal.
*Er is bij de toko ook kant-en-klare sushiazijn te koop.

Maki-sushi
Dit zijn in ons land de meest bekende sushi. Je hebt behalve de ingrediënten ook nog een bamboe sushimatje nodig om de sushi te rollen.

Verse vis in reepjes, dit kan tonijn zijn of zalm bijvoorbeeld
Komkommer in reepjes
Dunne omelet in reepjes
Nori vellen
En de sushi rijst

Leg een vel nori op het bamboe matje. Spreid hier een laag sushi-rijst over uit van ongeveer een ½ cm dik. Laat aan een korte kant van het nori vel 1 cm vrij. Leg op de sushi rijst ofwel 1 reep vis, ofwel een reep komkommer ofwel een reep omelet ofwel alles tegelijk.
Rol met behulp van het bamboematje de sushi op. Bestrijk met een licht vochtig kwastje het 1 cm vrije noriblad dat maakt dat het net een beetje gaat plakken waardoor de sushi-rol mooi dicht blijft zitten. Snijd de sushi rol met een vlijmscherp mes in plakken van ongeveer 3-4 cm dik. Leg ze op een schaal.
Zet een schaaltje met sojasaus klaar, een schaaltje met ingelegde gember erbij en een schaaltje met wasabipasta. Of roer wat wasabipasta door de sojasaus.

*Er kunnen natuurlijk nog allerlei andere ingrediënten in de sushi verwerkt worden: paprika, garnalen, heel dun gesneden wortel, bieslook, avocado, krabvlees enzovoort.