NPO
NTR

Bleekselderijsoep met peer van Hugh Fearnley-Whittingstall

 

Voor 4-6

 

1 stronk bleekselderij

2 el olijf- of koolzaadolie, plus een scheutje om de peer in te bakken

1 middelgrote uit, gesnipperd

3 tenen knoflook, fijngesneden

1/2 tl selderijzout

1 kleine, kruimige aardappel (ongeveer 125 g), geschild, inbraakjes van 1 cm

40 g cashewnoten

750 ml hete groentebouillon

1 grote, net niet rijpe peer

zwarte peper

extra vergine olijf- of koolzaadolie, voor eroverheen (optioneel)

 

Het is moeilijk iets lekkerders te maken dan een fluweelachtige, hartige, aardse bleekselderijsoep. Deze variant wordt romig gemaakt met cashewnoten en aardappel en afgemaakt met een paar plakjes gebakken peer, die een heerlijk contrast bieden.

Snijd de onderkant van de stronk bleekselderij zodat de stengels los komen. Verwijder de buitenste 3 of 4 stengels (bewaar deze voor het maken van bouillon of maak ze in). Je hebt dan nog ongeveer 300-350 g bleekselderij over. Snijd deze in dunne boogjes.

Verhit de olie in een soeppan op middelhoog vuur. Voeg de ui, knoflook, het selderijzout en wat peper toe. Leg als de groenten sissen het deksel op de pan, draai het vuur laag en ruit de groenten ongeveer 5 minuten.

Voeg de bleekselderij, blokjes aardappel en cashewnoten toe en bak 10 minuten mee; roer af en toe.

Schenk de hete bouillon erbij, breng aan de kook, draai het vuur laag en leg het deksel op de pan, maar sluit niet helemaal af. Laat ongeveer 25 minuten koken tot de bleekselderij gaar is.

Snijd ondertussen de peer in de lengte in vieren en snijd het klokhuis eruit. Snijd elke kwart in dunne plakjes. Verhit een scheutje olie in een koekenpan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur. Leg de plakjes erin en bak ze in een paar minuten goudbruin; keer een of twee keer om. Haal van het vuur en zet weg.

Schenk de inhoud van de soeppan in de blender en pureer tot de soep fluweelzacht is; doe dit eventueel in delen. Schenk er een scheutje heet water bij als de soep erg dik is. Proef en voeg extra selderijzout of zwarte peper toe als dat nodig is.

Warm de soep weer op als deze afgekoeld is. Schep in voorverwarmde kommen of soepborden. Garneer met een paar plakjes peer, een scheutje extra vergine olie als je wilt, en wat zwarte peper.

 

Variaties

Fruit Garneer de soep met gebakken appel in plaats van peper

 

Uit: Heel veel veg van Hugh Fearnley-Whittingstall. Uitgeverij Becht, Haarlem.

ISBN: 978 90 230 1550 5 / NUR 440