NPO
NTR

WIT (Frankrijk)

Een strakdroge en tegelijk gulfruitige crémant van druiven chenin, chardonnay en beide cabernets. Beter dan veel champagne, biodynamisch, twee jaar gerijpt, spotgoedkoop. 
Clos de la Briderie, pureté de silex, crémant de loire, brut € 12,50
 
ROSÉ (Italië)
Kittige rosé uit het Bardolinogebied in de achtertuin van Venetië, van de plaatselijke hangdruiven corvina (50%), rondinella (40%) en molinara (40%), grootgebracht in amfora, dus reuze hipster. Bardolino is net als streekgenootje valpolicella voornamelijk berucht als ranzig vaalrood dat voor € 2,99 in het onderste schap staat te ruften, maar er is ook de ware. Veel rosé valt tegen. Zelfs die met de beste bedoelingen zijn gemaakt vallen bij nader inzien tegen. het lijkt heel wat, maar blijkt toch wat laf, wee, snoepjesachtig, waardoor menigeen al halverwege het eerste glas begint te peinzen over iets anders. Niet bij deze. Deze heeft pit, is kittig, grijpt je bij de kladden, zo lichtvoetig als-i is, zo onschuldig bedeesd bleekroze als i oogt
Monte dei Roare, bardolino chiaretto 2017 € 8,95
ROOD (Duitsland)
Op haar verrukkelijkst geeft pinot noir wijn als een negentiende-eeuwse courtisane, als een belezen, spitse, geestige lellebel. Zulke courtisanes kostten een vermogen. Dit is een schalkse uitzondering.
Villa Wolf, Ernst Loosen, pinot noir, pfalz 2016 € 9,50