NPO
NTR

Gegrilde Polenta van Hilary Akers, op basis van recept Giorgio Locatelli, opgetekend door @jongstebediende Jannekee Kuijper

 

Naar het recept van Giorgio Locatelli in zijn boek Made in Italy, zijn de volgende stappen:

Breng 800 ml (volle) melk met 200 ml slagroom en een halve theelepel zout aan de kook. Zodra het mengsel kookt 110 gram maisgriesmeel (polentameel) toevoegen terwijl je roert met een garde. Na ongeveer 5 minuten zal de pap dikker zijn geworden en kan je niet meer met de garde roeren, neem een houten lepel. Laat de pap 25 minuten koken terwijl je  elke 5 minuten even roert.

Hilary Akers nam deze werkwijze als basis en ging verder:

Voeg een flinke klont boter (ongeveer een kwart pakje) toe en roer erdoorheen. Tot slot een paar lepels geraspte parmezaanse kaas en wat peper toevoegen. Proef op zout. Na alles goed doorgeroerd te hebben, stort je de pap in een ondiepe ovenschaal in een laag van 1-2 cm dikte. Laat afkoelen en zet goed afgedekt in folie in de koelkast of vriezer tot verder gebruik.

 

Afwerking: Verwarm de ovengrill voor op 200 graden. Snijd de polenta in plakken van gewenst formaat en kwast beide kanten in met olijfolie. Schuif de polenta onder grill, begin niet te dicht onder de grill, de plakken moeten eerst goed op temperatuur komen alvorens te kleuren. Als de bovenkant mooi lichtbruin is, omkeren. Dit is ongeveer na 20 minuten. De andere kant heeft dan nog 10 minuten nodig om te kleuren.

Lekker bij: Hilary Akers serveerde hem jarenlang met een toefje rucola en een plakje lekkere ham. Maar tegenwoordig geeft ze de polenta bij gestoofd rundvlees. Als bijgerecht kun je radicchio in kwarten of achtsten snijden en grillen in een pan waarna je ze nog even in de oven doorgaart.

 

Kijk op Twitter @RadioMangiare en @jongstebediende voor filmpjes waarin de polenta wordt geroerd en de presentatie van het gerecht in de uitzending.