NPO
NTR

 

Fudge uit Melk

In de uitzending van vrijdag 1 maart 2019 maakte jongste bediende Jannekee Kuijper het onderstaande fudge-recept uit het boek 'Melk' van Mark Kurlansky (oorspronkelijke titel: Milk):

 

Eventueel: 200 g stukjes geroosterde pecannoten of walnoothelften. 160 ml gecondenseerde melk
1 pot (200 g) marshmallowcrème
50 g ongezouten boter

300 g suiker
1⁄4 theelepel zout
350 g halfzoete chocoladebrokjes 1 theelepel vanille­extract

Bekleed een vierkant blik van 20 cm met aluminiumfolie en wel zo: leg het blik op zijn kop en plaats er een vierkant stuk folie (glimmende kant boven) op van 30 cm. Druk de zijkanten en hoekjes aan om hem de vorm van het blik te geven. Verwijder de folie, draai het blik weer om en leg de gevorm­ de folie in het blik en druk hem zachtjes op zijn plek in het blik. Zet het be­ klede blik opzij.

Controleer de eventuele noten (soms bevatten ze een stukje dop), zet ze weg en houdt circa 50 gram van de mooiste stukjes apart om de fudge mee te decoreren. Zet weg.

Giet de gecondenseerde melk in een steelpan met dikke bodem.

industriële koeien • 219

Voeg marshmallowcrème, boter, suiker en zout toe. Zet op laag vuur; roer constant met een houten spatel tot het mengsel aan de kook komt. Dit mengsel brandt erg snel aan; pas de hitte zo nodig aan en schraap nu en dan met een rubberen spatel over de bodem van de pan om het niet aan te laten branden.

Begin met timen zodra het mengsel volledig aan de kook is; laat het onder constant roeren vijf minuten koken. (Het mengsel zal iets karamelli­ seren. Het is niet nodig om het mengsel te controleren met een thermo­ meter – timen volstaat – de temperatuur zal 108­109 oC zijn als de kooktijd voorbij is.)

Neem de pan van het vuur; voeg de stukjes chocola toe. Roer ze glad tot ze zijn gesmolten; roer er de vanille door. Roer er 150 gram van de no­ ten door. Giet alles snel in het bakblik; strijk de bovenkant glad. Verdeel er de resterende 50 gram noten over, verspreid ze regelmatig en druk ze er wat in zodat ze er later niet afvallen.

Laat de fudge staan om af te koelen tot hij stevig is. Haal hem uit het blik door de hoekjes van de folie op te tillen. Snijd de fudge zorgvuldig in stukken. Verpak ze per stuk in helder cellofaan, waspapier of aluminiumfo­ lie. Of doe de fudge in een luchtdichte diepvriesdoos. Als u hem langer dan een paar dagen wilt bewaren, vries hem dan in.

Noot: plaats, om de noten te roosteren, een bakplaat in het midden van een op 180 oC voorverwarmde oven. Roer nu en dan om en rooster een minuut of 12­15, tot ze erg heet zijn maar nog niet donker.

Uit: Melk. Mark Kurlansky. 2019. Nederlandstalige uitgave: Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum, ISBN 978 90 00 36663 7