NPO
NTR

Mantsjoerijse Gobi uit The Curry Guy - Easy van Dan Toombs

Jongste Bediende van Mangiare, Jannekee Kuijper, maakte deze bloemkoolroosjes, wilt u zien hoe ze dat deed, klik dan hier

 

 

Voor 4 personen (of voor meer als onderdeel van een meergangenmenu)

Voorbereiding: 15 minuten + marineren

Bereiding: 20 minuten

 

750 g bloemkoolroosjes

1 tl kurkumapoeder

koolzaadolie, om in te frituren

 

Voor de marinade:

2 el knoflook-gemberpasta (o.a. toko)

1 tl chilipoeder

2 tl versgemalen zwarte peper

zout, naar smaak

 

Voor het beslag:

125 g bloem

30 g maïsmeel

40 g rijstmeel (of meer maïsmeel)

 

Voor de saus:

2 el koolzaad- of sesamolie

2 rode uien, fijngesneden

5 teentjes knoflook, in dunne plakjes

2,5 cm verse gemberwortel, fijngehakt

3 groene chilipepers, fijngehakt

125 ml passata (gezeefde tomaten) of gepureerde tomatenblokjes

2-3 el chilisaus (zelfgemaakt, zie pag. 143, of kant-en-klaar)

1 el lichte sojasaus

1 el wittewijnazijn

1 volle el suiker (optioneel)

4 lente-uitjes, in ringetjes, plus extra ter garnering

2 el korianderblad, fijngehakt

 

Breng 1 liter lichtgezouten water aan de kook en zet het vuur uit. Voeg de bloemkoolroosjes en het kurkumapoeder toe en laat de bloemkool ongeveer 3 minuten in het hete water garen. Giet af en laat de voorgekookte bloemkool op een schone theekoek drogen. De kurkuma kan afgeven, dus gebruik hier niet een van je mooiste theedoeken voor.

Roer de ingrediënten voor de marinade door elkaar en wrijf de bloemkool hiermee in. Laat ongeveer 20 minuten of langer staan. Dit kun je allemaal van tevoren doen.

Maak vlak voor het frituren het beslag. Roer de ingrediënten voor het beslag goed door elkaar in een mengkom en voeg zoveel water toe dat er een dik beslag ontstaat. Het moet dun genoeg zijn om te kunnen schenken, maar ook dik genoeg om aan de bloemkool te hechten. Leg de bloemkoolroosjes in het beslag en zorg dat ze allemaal goed bedekt zijn.

Verhit een laagje koolzaadolie van ongeveer 10 cm in een grote pan op middelhoog vuur, tot een temperatuur dat een stukje bloemkool in de olie meteen begint te sissen. Frituur de bloemkool in ongeveer 3 minuten lichtbruin. Ik doe dit meestal in porties, zodat de pan niet te vol wordt. Laat de gefrituurde bloemkool afkoelen op keukenpapier terwijl je de rest van de bloemkoolroosjes frituurt. Zet het vuur hoog en frituur de bloemkool nog eens 2 tot 3 minuten, tot de roosjes goudbruin zijn. Doordat je de bloemkool twee keer frituurt, wordt hij lekker krokant.

Verhit voor de saus de koolzaad- of sesamolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur en bak de ui in ongeveer 5 minuten zacht en glazig. Voeg de knoflook, de gember en de chilipeper toe en bak nog 30 seconden. Schenk de passata, de chilisaus, de sojasaus en de azijn erbij en voeg eventueel de suiker toe. Laat een paar minuten zachtjes koken en roer dan de lente-ui en de gefrituurde bloemkool erdoor. Meng goed zodat de bloemkoolroosjes goed met de saus bedekt zijn.

Breng op smaak, bestrooi met de lente-ui en koriander en serveer.

 

 

Uit: The Curry Guy - Easy, geschreven door Dan Toombs, uitgeverij Good Cook