NPO
NTR

Notentaart

Wat spelregels die bijdragen aan een goede slagingskans:

- snijd een week v.t.v. 2 vanillepeulen overlangs open.

- steek ze in een pak extra fijne tafelsuiker.

- In dit recept bedoelen ze dit mengsel, wanneer ze spreken over vanillesuiker.

- gebruik ongezoute roomboter op kamertemperatuur

- gebruik XL-eieren op kamertemperatuur

- maak garde en kom vetvrij alvorens eiwitten te slaan

 

Oven voorverwarmen 175 gr.

Bakblik doorsnede 23 cm. invetten en bebloemen.

 

Mise en place:

- 150 gr. roomboter

- 200 gr. vanillesuiker

-   50 gr. vanillesuiker

- 3 eidooiers

- 3 eiwitten

- 1 tl. vanille-extract

- 125 gr. hazelnoot met vlies:

* geroosterd in droge koekenpan

* fijngemalen (pulseknop) of handmatig fijngehakt

- 265 gr. bloem:

* eerste keer zeven

* bloem bij het botermengsel voegen, al zevend (2 x zeven dus)

- 1 afgestreken el bakpoeder             }

- 1 afgestreken el cacaopoeder         } even door een zeefje werken

- ¼ tl zeezout                                      }

 

Aan de slag:

Rooster de hazelnoten.

Hak of maal de noten.

Klop met deeghaken (mixer):

* alle boter en de 200 gr suiker luchtig en schuimig (3-4 min.)

Voeg nu toe:

* een voor een de eierdooiers (pas volgende toevoegen als vorige is opgenomen

* roer zodat ook laatste dooier goed is opgenomen

Klop tl vanille-extract erdoor.

Klop hazelnoot erdoor.

 

Voeg samen in schone kom:

* bloem

* bakpoeder

* cacao

* zout

Zeef dit mengel boven een lege kom.

Zeef het nogmaals boven het hazelnootbeslag en schep het er met een pollepel o.i.d. voorzichtig door.

Het beslag is nu ongeveer zo stijf als koekjesdeeg.

 

Klop in vetvrije kom de eiwitten en voeg beetje bij beetje de 50 gr. vanillesuiker toe.

Klop tot stijf en glanzend, maar niet tot droog.

 

Schep eiwitten voorzichtig door het beslag, totdat er geen witte plekken meer zichtbaar zijn.

 

Stort in bakblik, strijk glad en bak in midden van oven ca. 40-45 min.

 

Wanneer satéprikker schoon blijft (even tussendoor in midden prikken rond einde baktijd) is de koek gaar.

Ruikt hemels hè?

 

Even afkoelen en in stukken/punten snijden (net wat je zou willen).