NPO
NTR


Huzarensalade van Alma Huisken uit Het Groene Kippenboek

 

Huzarensalade hoort bij mijn kinderjaren, net als de grote schoonmaak, het klop- pen van kleden, wasteilen vol opbollende lakens en kookgerei van gewolkt email. Bij onverwacht en uiteraard mee-etend bezoek was huzarensalade snel gemaakt en altijd lekker, zeker met warme toast erbij. Je maakt hem met restjes rundvlees (draadjesvlees, rosbief, pekelvlees of rundertong) maar ham of kip zijn prima alter- natieven. Liever Vega? Neem een licht gekruide en bereide vleesvervanger naar keuze.

200 g gaar vlees of bereide vleesvervanger (zie boven) 2 gekookte bieten, gestroopt
8 koude, gekookte aardappels
1-2 stevige, smakelijke appels

1 sjalot
2 el zilveruitjes
3-4 kleine zure augurken
6 hardgekookte eieren, gepeld, gehalveerd
ca. 4 el slaolie
ca. 2 el appelazijn
snuf zout en witte peper (die is hier lekkerder dan zwarte)
slasaus of mayonaise, naar behoefte
Ook nodig, ter garnering: frisse slabladeren, toefjes peterselie, schijfjes tomaat en komkommer, ‘waaiers’ van augurken en mayonaise uit een tube.

Snijd het vlees zeer klein. Hak bieten, aardappels en appels in mooie, fijne blokjes. Snipper de sjalot zeer fijn, halveer de zilveruitjes en snijd de augurken in dunne schijfjes. Hak 4 van de 6 eieren fijn. Meng dit alles met olie t/m mayonaise tot een smeuïge massa. Bekleed de randen van een platte schaal met slablaadjes. Lepel de massa als keurige berg in de schaal, half op de slablaadjes. Garneer met aange- geven onderdelen en met de overige eitjes – in kwarten of plakjes gesneden – en sierlijke dotten mayonaise. Geef er warme, desgewenst beboterde, toast bij.