NPO
NTR

Gerechten voor in de picknickmand 

 

Pan Bagnat

Badend broodje

 

Meer groenten eten is nog best lastig. Doe als de Fransen en eet ze al tijdens de lunch; gezond en héél lekker. Bijvoorbeeld verstopt in dit ‘natte broodje’ Pan Bagnat, specialiteit van de Zuid-Franse stad Nice. Italië ligt om de hoek en dat is al goed te proeven. Ze werken graag met de verse groenten en kruiden die hier overvloedig groeien. Voor hun grote trots op broodgebied, de Pan Bagnat, kiezen ze niet voor een typisch Franse baguette of pistolet, maar voor de Italiaanse bol. Met zijn witte, zachte binnenkant en knapperige korst vormt hij de ideale ‘kom’ om te vullen met rijpe tomaten, gekookt ei, groene paprika, olijven, radijs, lente-ui, etc. Er gaan rijkelijk olijfolie en met mate wijnazijn overheen want dit broodje mag letterlijk baden in zijn sappen. Strak omwikkeld in plastic folie of vetvrij papier  (keukentouwtje er omheen) blijft het vocht binnenboord. Pletten mag, moet zelfs!

Je ziet deze kleurrijke maaltijdbroodjes hoog opgestapeld bij elke Provençaalse bakker en in de kiosken bij het strand, in de havens en schaduwrijke stadsparken.

 

Van oudsher bedoeld als visserslunch, nu het ideale picknickbroodje! Lekker voor in de fietstas of om mee te nemen op een lange treinreis. Jaloerse blikken gegarandeerd.

Voeg naar smaak extra groenten toe; selderij, blokjes komkommer, tuinboontjes. In de officieel vastgelegde(!) originele Pan Bagnat horen ook nog artisjokkenharten uit de omgeving van Nice. Er hoort in ieder geval géén vlees of kaas in, géén mayonaise, mais of (ergste fout) sla! Franse keukenpuriteinen kunnen op dit punt nogal heftig reageren, u bent gewaarschuwd. Het is dus een soort salade Niçoise op een Italiaans broodje, maar dan zonder sla.

 

RECEPT

Pan Bagnat

Voor 2 personen:

(Halveren of in kwarten snijden als je meerdere picknickgerechten mee hebt)

 

2 witte Italiaanse bollen

½  teen knoflook

½ groene paprika, in ringen

2 zeer rijpe tomaten, in plakken

4 ansjovis filets (blik of pot)

1 hardgekookt ei, in plakjes

4 radijsjes, in plakjes

2 lente-uitjes, in ringetjes

6 zwarte olijven, gehalveerd, zonder pit

grote hand vers basilicumblad

veel plastic folie of (leuker) vetvrij papier

 

Dressing geklopt van ½ eetlepel rode wijnazijn, 1 ½ eetlepels lekkere extra vergine olijfolie, peper en zout

 

Bereiding:

Snijd bovenkanten van witte bollen en bewaar. Pluk met vingers helft van broodkruim uit bollen. Zorg dat de korst heel blijft. Wrijf binnenkant in met snijvlak van de knoflook. Leg onderin schijven tomaat, lente-ui, olijven, plakjes ei, ansjovis, paprika en basilicumblad. Besprenkel gul met dressing, sluit af met bovenkanten. Wikkel strak in plastic folie of papier, zo dat het niet kan lekken. Gun brood 2 uur tijd om alle sappen op te zuigen. Leg er iets zwaars op, een boek ofzo.

Tip: geen fan van ansjovis? Vervang door stukjes tonijn uit blik.

 

Maak met het overgebleven broodkruim je eigen paneermeel.

Uitspreiden op ovenplaat en 1 uur uit laten uitdrogen in een oven op 120 graden, waarvan deur op kier staat. Bewaar in plastic zak in vriezer.

 

Recept: Puck Kerkhoven

IJskoude avocadosoep

Heerlijk verfrissend en hartig op een hete zomerdag, deze heldergroene variant op de Spaanse Gazpacho. De binding komt niet van broodkruim, maar van de rijpe avocado’s en olijfolie. Voor deze soep hoef je niets te koken.

 

Ingrediënten voor 6 (kleine) porties:

2 grote rijpe avocado’s, in stukken

1/4 groene paprika, in blokjes

1 stengel bleekselderij, in stukjes

1 groene jalepeňo peper, pitjes verwijderd, in stukjes

1 flinke teen knoflook, in stukjes

4 koriander stelen, bewaar blad voor garnering

1 eetlepels sherry azijn

sap van 2 limoenen

2 el olijfolie, extra vergine

500 ml water

1 theelepel zout

20 druppel worcestersaus

peper uit de molen

 

Garnering:

zure room

koriander blad

Nacho chips, naturel

 

Doe alle ingrediënten in een hoge beker en draai met een staafmixer (of in de blender) tot een gladde, romige groene soep. Doe in een afgesloten bak en zet minimaal 2 uur in de koelkast. Proef, het moet zowel hartig als friszuur smaken. Zo nodig nog wat extra zout of limoensap toevoegen. Neem de soep ijskoud mee naar de picknickplek in een grote thermoskan, met wat extra ijsblokjes. Schenk in stevige glazen, dot zure room erop en garneren met wat blaadjes koriander.

Steek er een nacho chipje in en geef  een extra handje nachos erbij.

 

Geïnspireerd op een recept uit Het Caribisch Kookboek van Helmi Smeulders (NwA’dam)