NPO
NTR

 

Vegan Citroen Polenta taart van Nigella Lawson uit Koken, Eten, leven

Voor 8-12 plakken
1 dl lichte olijfolie, plus wat extra om de vorm in te vetten
150 g gemalen amandelen
150 g fijne polenta (niet instant) 2 tl bakpoeder
1⁄2 tl baksoda (zo nodig glutenvrij) 1⁄4 tl fijn zeezout
VOOR ERBIJ (NAAR KEUZE)
bessen of rood fruit naar keuze
200 g fijne kristalsuiker
2 grote citroenen, op kamertempe-
ratuur
2,5 dl naturel amandel-sojayoghurt,
op kamertemperatuur 75 g poedersuiker

1. Verwarm de oven voor op 180°C/hetelucht 160°C, bekleed de wand van een springvorm van 20 cm met bakpapier en vet het papier licht in met olie. Weeg de gemalen amandelen en polenta af in een kom en meng het bakpoeder, de baksoda en het zout er met een vork door.
2. Giet de olie in een grote wijde maatbeker, voeg de suiker toe en rasp de schil van de 2 citroenen erboven. Roer 1 minuut door elkaar en klop de sojayoghurt erdoor tot hij volledig is opgenomen. Schenk dan eenvoudig je beker natte ingrediënten in je kom met droge ingrediënten en zorg ervoor dat alles volledig wordt gemengd.
3. Schraap het beslag in de klaarstaande vorm en bak het circa 40 minuten in de oven, tot de taart loskomt van de zijkant en een prikker er schoon uitkomt.
4. Maak de siroop zodra de taart de oven in gaat. Meet de poedersuiker af in een kleine steelpan en voeg 75 ml sap van de geraspte citroenen toe. Verhit dit, rustig kloppend om klontjes te verwijderen, tot de suiker in het sap is opgelost. Schenk de siroop direct in een kannetje en laat afkoelen.
5. Zet de taart als hij gaar is op een rooster en prik er rondom in met een prikker zodat de siroop erin kan vloeien. Schenk of lepel de siroop erover; probeer dat geduldig te doen zodat er niet alleen een grote siroopplas op de bovenkant ontstaat.
6. Laat de in siroop gedrenkte taart afkoelen. Ga, voor je de springvorm opent, met een smal paletmes langs de rand zodat de taart loskomt op plaatsen waar de siroop aan de vorm vastzit. Ben je er niet zeker van dat je de taart in één stuk loskrijgt van de springvormbodem, geen zorgen. Serveer de taart zo of met bessen of rood fruit van je keuze.