NPO
NTR

Kok, olie- en azijnspecialist en allround lekkerbek Manfred Meeuwig bespreekt het maken van warme sauzen. Hieronder twee recepten om thuis eens te maken.

 

Mosterd-roomsaus (4p.)

 

200 cc slagroom

150 cc wijnglas droge witte wijn

50 cc. droge sherry

1 eetl. fijne scherpe mosterd

1 eetl. grove mosterd

zout en royaal peper

 

Na het vlees (karbonaatjes, entrecotes, kalfs-medaillons, kip etc.) te hebben gebraden deze uit de pan halen en warm houden. Giet het braadvet af en blus de warme pan met de wijn en de sherry. Roer de aanbaksels in de pan goed los en laat de drank tot de helft inkoken. Voeg vervolgens de room toe, laat inkoken tot de gewenste dikte. Proef en voeg zout en royaal peper toe. Doe het vlees terug in de pan en laat dit even lekker warm worden zonder te laten koken.

 

 

Wittewijnroom- saus bij vis (4p.)

 

250 cc slagroom

250 cc droge witte wijn

150 cc visfond 9 (Laat visgraten met een ui, een wortel en wat prei een half uurtje zacht koken. Giet af door fijne zeef en laat tot een kwart inkoken)

1 sjalotje

bieslook

50 gr. boter

zout en peper

 

Snipper het sjalotje en fruit het zachtjes in de helft van de boter. Voeg de witte wijn toe en laat 2/3 inkoken. Voeg de visfond en de room toe en laat samen rustig inkoken tot gewenste dikte. Snij de bieslook heel fijn en voeg aan de saus toe. Proef en breng op smaak met wat zout en peper. Roer eventueel de rest van boter door de warme saus.