NPO
NTR

First Plates - Meaty Burgers

INGREDIENTEN

Paddies
250 g gedroogde kapucijners uit een zak (dus niet uit blik!)
1 middelgrote ui, gepeld en in grove stukken
2 tenen knoflook, gepeld
5 el shoyu
10 el water
3 el olijfolie
1/4 bol geraspte nootmuskaat
veel versgemalen zwarte peper
1/2 tl oregano
3 el kikkererwtenmeel
75 g semi-droge tomaten, in repen gesneden
75 g kalamata olijven, onpit en grof gehakt
1/2 bosje basilicum, grof gehakt
olie om in te bakken

Basilicum mayo
4 el vegan mayonaise
2 el dikke sojakwark
1/2 bosje basilicum, fijngehakt

Opmaak broodjes
1 courgette
1 el olijfolie
1 teen knoflook, gepeld en geplet
peper en zout
2-3 tomaten, in plakken
5 à 6 vegan broodjes, bijvoorbeeld Italiaanse bollen
rucola

BEREIDING

Paddies
Begin een ochtend, of nog beter, avond van tevoren. Week de kapucijners in veel water de hele dag of nacht. Giet ze na het weken af, en spoel af. Doe ze over in een keukenmachine, foodprocessor of krachtige blender. Voeg ook ui, knoflook, shoyu, water, olie, nootmuskaat, peper en oregano toe. Pureer tot de kapucijners helemaal fijngemalen zijn. Roer vervolgens het kikkererwtenmeel, zontomaten, olijven en basilicum door het mengsel (dus niet mee pureren). Verhit een laagje olie van enkele millimeters in een koekenpan. Verdeel het mengsel in 5 à 6 porties en schep deze in kookringen of hittebestendige koekstekers in de pan om perfect ronde burgers te maken. Bak de burgers op middelhoog vuur aan beide zijden, en geef ze ruimschoots de tijd om perfect gaar te worden; ca. 10 minuten per zijde.

Basilicum mayo
Meng alle ingrediënten in een kom.

Opmaak broodjes
Was de courgette en schaaf deze in de lengte in heel dunne repen, met een kaasschaaf, mandoline of vlijmscherp koksmes bijvoorbeeld. Doe de repen in een ruime kom en voeg de olijfolie, geplette teen knoflook en peper en zout toe. Meng kort door. Verhit een grillpan op hoog vuur. Grill de courgette aan beide zijden tot er mooie grillstrepen ontstaan. Snijd de tomaten in dunne plakken.

Snijd de broodjes open en verdeel de saus over alle helften. Leg de burgers op de onderkanten en garneer met schijfjes tomaat, de gegrilde courgettelinten en een pluk rucola. Zet het kapje erop en serveer de burgers uit.  

Meaty Bean Burger