NPO
NTR

Gele dip met kappertjes uit Trek - eten onderweg - vroeger en nu/Charlotte Kleyn

Eet met vers platbrood, stokbrood of stukken komkommer en paprika. Of lepel gewoon zo op.
Op Santorini eten ze de dip meestal met kappertjes en gesnipperde rauwe ui erboven- op, maar ik koos voor de combinatie kappertjes, zoete gekaramelliseerde ui en gebakken dille.

150 gram gele spliterwten (of lathyrus- erwten)

1 laurierblad
4 eetl. lekkere olijfolie + extra voor serveren 2 knoflooktenen, geperst
snufje kurkumapoeder
zwarte peper, versgemalen
1 grote rode ui, in dunne ringen
1⁄2 bosje dille, grofgehakt
1 eetl. kappertjes in azijn

* Geen tijd? Neem 400 gram kapucijners uit blik en sla het koken over.

Breng de spliterwten met het laurierblad aan de kook in genoeg water zodat de erwten 1 centimeter onderstaan. Laat zachtjes pruttelen tot de erwten gaar zijn – dat zal 30 minuten duren, voeg eventueel meer water toe. Laat de laatste 10 minuten koken zonder deksel, zodat het water verdampt. Als het goed is, zijn de erwten nu helemaal stukgekookt. Draai het vuur uit en vis de laurier uit de pan.

Roer de erwten glad met een lepel, voeg 3 eet- lepels olijfolie, de knoflook en kurkuma toe en breng op smaak met zout en peper. Doe in een afsluitbaar bakje als je gaat picknicken.

Verwarm 1 eetlepel olijfolie in een koeken- pan en bak de ui zachtjes onder een deksel. Bestrooi met zout en laat helemaal zacht worden tot hij gekaramelliseerd is (dit duurt zeker 20 minuten). Voeg de dille toe, bak zo’n 5 minuten mee op middelhoog vuur en voeg de kappertjes toe. Laat afkoelen en doe in een afsluitbaar bakje.

Neem de twee bakjes en een fles olijfolie mee naar het park. Verdeel de puree over een schaal en leg het uimengsel erboven- op. Druppel er nog wat olijfolie over.