NPO
NTR

Paris Buns

Uit: Brits Bakboek van Regula Ysewijn

Voor 4 buns

250 g bloem

1 tl bakpoeder

55 g fijne suiker

60 g boter in blokjes

1 eigeel

95 ml karnemelk

50 g krenten (optioneel)

snufje zeezout

1 eigeel + 1 EL melk om te doreren

greinsuiker, ter garnering

Verwarm je oven voor op 190°C en bekleed een bakplaat met bakpapier

Meng de bloem, het bakpoeder, de suiker  en het zout in een grote kom. Voeg de boter toe en wrijf deze in de bloem totdat je de consistentie krijgt van rus broodkruim. Voeg het eigeel toe en kneed deze door het deeg.

Giet nu de helft van de karnemelk erbij en gebruik een houten lepel of spatel om de vloeistof erdoor te mengen. Voeg dan de rest van de melk en eventueel de krenten toe.

Verdeel het deeg in vieren en vorm erg ruwe bollen zonder te kneden en plaats ze op de bakplaat. Laat je niet verleiden om bollen te rollen, je moet het deeg gewoon samenbrengen en ruw laten om het leuke gebroken effect te krijgen wanneer de buns gebakken zijn.

Bestrijd de bollen met het ei-melkmengsel, besprenkel met de treinsuiker en bak 15-20 minuten tot ze licht gekleurd zijn. Deze buns zijn het lekkerst wanneer ze nog een beetje warm zijn en kun je het best dezelfde dag nog eten.

 

Variant gemaakt door Jannekee voor middenvelder van oranje Georginio Wijnaldum:

Vervang de bloem door volkoren meel, ik koos volkoren speltmeel

laat de krenten weg en serveer de buns met een compote van vers fruit waarin niet meer dan 1 eetlepel suiker of honing is toegevoegd, ik nam het recept van Hugh Fearnley Whittingstall uit zijn boek Eten als de Beste

1 kg rijpe pruimen, gehalveerd, ontpit

1/2 vanillestokje of 1 tl vanille-extract

1 biologische sinaasappel

wat honing of basterdsuiker voor erbij

Verwarm oven voor tot 160°C

Leg de gehalveerde pruimen met de gesneden kant naar boven in een ovenschaal waar ze net in passen, zodat zo min mogelijk sap verdampt.

Voeg de vanille toe als je dit gebruikt (zaad van een halve peul of het extract).

Voeg een eetlepel suiker of honing toe.

Rasp de sinaasappelschil boven de pruimen. Knijp het sap erover uit. Zet de schaal in de oven en bak 25-30 minuten tot de pruimen heel zacht zijn.

 

 

Albóndigas con salsa de tomate y aceitunas de Aragón - Gehaktballetjes met tomatensaus en zwarte olijven

Voor: Frenkie de Jong

Uit: Brindisa - het pure eten van Spanje, van Monika Linton

Tartaar van zalm met champagneroom

uit: Puur Jonnie Boer

ingrediënten:
2 sjalotjes
400 gr verse Schotse zalm
7 gr zoutTartaar van zalm
4 gr poedersuiker peper uit de molen
60 cl druivenpitolie
1/2 Itr champagne
5 gekraakte witte peperkorrels
2 laurierblaadjes
1 eetlepel mayonaise
3 dl slagroom
zout, peper
12 groene asperges
foreleitjes
kaviaar

Snipper de sjalotjes heel fijn. Snijd de zalm in dunne plakken, verwijder eventuele vetranden. Snijd de zalm vervolgens in fijne reepjes en snijd deze weer in zeer kleine blokjes. Meng dit samen met 7 gr zout, de poedersuiker, iets peper, 2/3 van de gehakte sjalotjes en de druivenpitolie. Maak 4 tartaartjes: Zet een ring (pvc buis ca. 4 cm doorsnede) op een plaatje en vul deze met de zalmtartaar. Stevig aandrukken en de ring er voorzichtig afnemen. Kook de champagne met de gekraakte peperkorrels, de laurierblaadjes en de rest van de sjalot in tot 1/4. Laten afkoelen. Zeven en vermengen. met de mayonaise. Klop de slagroom lobbig en roer de champagne-mayonaise erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Kook de groene asperges 1 minuut in gezouten kokend water. Leg ze in een schaal met ijswater. Gebruik een diepe sauslepel om de champagneroom gelijkmatig over vier borden te verdelen. Zet de zalmtartaar in het midden van de saus en leg de gesneden asperges er omheen. Garneer dit gerecht eventueel met foreleitjes en kaviaar.