NPO
NTR

Fly me to the moon

Een gerecht met een vleugje nostalgie

Noem mij voor nu maar Elija. Ik ben opgegroeid in een gezin van vier kinderen, 3 broers en een zusje.  Mijn moeder Drents, mijn vader Antilliaan,  dus het was vaak gemengd eten met zijn allen.
Maandags Hollandse pot zoals aardappelen met sperziebonen en een sucadelapje met jus en of een gehaktbal.
Dinsdags spaghetti of macaroni met pastasaus die ook echt mijn moeder alleen kan maken.  Ik heb vaak een pasta bij mensen thuis gegeten maar de saus nog niet eerder zo lekker gehad zoals mam liefs het maakte.
Woensdags was het dan nasi met satésaus van mijn vader, typisch Antilliaanse Aros koe saté, dat is nasi en saté en dat werd zo lekker bereid dat er vaker voor de midweek voor 2 dagen werd gekookt want er zaten namelijk veel ingrediënten in zoals Pulled Chicken, fijn gesneden gerookte spekjes,
gedroogde garnalen, groenten zoals prei, groene paprika, gesneden snijbonen, roerei, taugé. Het was dus een luxe gerecht bij ons en daar werd lang van gesmuld.
Vrijdags was bij ons ook regelmatig een visdag, gebakken visje soms met jasje en soms naturelgebakken, gebakken aardappeltjes met sla, echt een typische sla zoals we kennen in de meesteNederlandse gezinnen, ijsbergsla met komkommer, tomaat, eitje erdoor met slasaus.
Zaterdag en zondag is afwisselend geweest van stoba koe aros, koe batata, koe bakoba, heerlijkerundvlees met rijst en grof gesneden aardappel, gefrituurd en gebakken plantaan. Dat is een verwant van de banaan of wel bakbanaan genoemd, of het was makkelijk een broodje hamburger met augurk
en sla en tomaat en uitje of gewoon een pizza in de oven en dat gold voor beide dagen in hetweekend.
Een paar keer per jaar maakten mijn ouders Jaambo, ik zeg een paar keer per jaar omdat een pan vol met soep en alles wat erin gaat al gauw 50 a 60 gulden kostte. Jaambo  is een Caribische soepgerecht met verschillende soorten vis en vlees met als basis okra's, een groene vruchtsoort die bij het koken van
deze vrucht een specifieke smaak geeft en het water bindt waardoor je een bijzondere vorm van binding ziet ontstaan waaraan je echt moet wennen als je het voor het eerst ziet en of eet, maar ik zeg u, het is een soepsoort als je het gegeten hebt en je bent een vis liefhebber je ook weer om een 2e
kommetje vraagt. Het wordt geserveerd met een plakje funchi, maismeel taart.

Er werd ook weleens wat snoep gemaakt door mijn vader, koy pinda en koy leechi dit is een zoete snoep gemaakt van gecondenseerde melk, suiker en pinda's.

Bij 3 van deze gerechten die ik opgenoemd heb, heb ik speciale herinneringen omdat er toen veel over de cultuur van mijn vader werd gepraat en zijn familie waar hij opgroeide als kind. Metname snoep uit die tijd, vooral omdat er weinig geld was en mijn familie op curacao behoorlijk
creatief was met vrijwel alleen melk, suiker en meel of maismeel, waar men het op de dag van vandaag nog steeds over heeft in mijn leven; dat je vaak het lekkerste eten toch met weinig iets creatiefs kan neerzetten, niet teveel poespas.

Dat heb ik zelf ook ervaren in het leven, dat de simpele dingen
vaak het lekkerst zijn, maar in het algemeen van de meest simpele dingen word ik ook het vrolijkst of heb ik er het meest rust of voldoening bij.

Ik kon als kind niet wachten tot sommige van deze gerechten klaar waren.  Daar zette ik mijnspeelkwartiertje op straat graag voor in de wacht, ik wist al een dag ervoor of in de week dat als mijn ouders een tripje naar de markt gepland hadden, dat we een luxe gerecht gingen eten. Ik zei dan tegen wat vriendjes dat ik deze week dat en dat ga eten en had ik ook al stiekem aan de jongens
gevraagd of ze wilden mee eten, voor ik mijn ouders had gevraagd en op de dag van dit overheerlijke gerecht, liet ik die dag mijn vriendjes al bij mij thuis spelen juist omdat ik trots was op mijn ouders dat zij dit soort eten maakten en heel vaak mochten ze dan ook mee eten.  Ik weet als kind nog dat ik
hier vrolijke gevoelens van kreeg en als ik buiten speelde kwam ik met regelmaat kijken in dekeuken of het gerecht al klaar was, hihi.
Vrolijk werd ik er juist van omdat je het sociaal gevoel had dat je ergens bij hoorde als mens. Dat is iets waar ik nu nog tot op de dag van vandaag tijdens mijn verblijf hier in de kliniek veel aan denk en dat voel, juist omdat ik zo ver weg gestopt zit van mijn sociaal leventje, een echt gemis.
En velen in de buurt hadden het erover, ook als het ging om de pasta en rundvlees met rijst engebakken aardappel van mam lief. Dat vele buurtbewoners toch vaak tijdens een koffie momentje wat langer bleven zitten als ze wisten dat mijn moeder een specifiek gerecht klaarmaakte, om zich te laten uitnodigen voor dit specifiek gerecht. Ook nodigden mijn ouders vaak kennissen uit bij ons in de buurt voor een maaltijd, dat zijn dingen die ik nu zo veel mis. Ik heb nu zelf kinderen en ik hoop dat ik ook die persoon kan zijn voor mijn kinderen in hun leven. Want ik merk toch op dat eten zo ontzettend goed verbindt en dat  het verleden met eten toch veel impact heeft gehad op mijn leven nu, en dat ik het koken aardig onder de knie heb, dat zelfs mijn vrouw zich niet meer kan bedenken wat te moeten zonder mijn gerechten, zo hoor ik van haar hahaha

Maar ik ga u een gerecht op schrijven dat best vaak voorkomt in de keuken bij ons in Nederlandalleen niet op deze manier. Als het goed bereid is dan proef je meerdere dimensies terug en dat is de Aros koe saté, rijst met kip saté. Op de Antillen hebben ze een aantal soorten rijst ofwel nasi soorten, de Aros Brua, rijst in de war; dit heeft zijn naam te danken aan de restjes wat van de vorige dag overgebleven is, restjes vlees en groenten die worden dan door de rijst gemengd en opgebakken met een beetje specerijen erbij. Echt heerlijk, dat kan vrijwel met alle soorten vlees en groenten. Denkt u maar aan restjes kip met saus of restjes gehakt of groenten zoals bloemkool, sperziebonen, worteltjes, doperwten, broccoli, noem maar op.

 

Ik heb getwijfeld tussen de gerechten die Jambo en Saté koe batata heten, maar ik denk dat dit gerecht, Aros Koe Saté, beter tot zijn recht komt. Met name omdat ik hier veel mee ben geconfronteerd in mijn tijd van vastzitten en behandeling. Ik heb hierdoor veel aan vroeger kunnen denken en mede omdat de ingrediënten wat makkelijker zijn te verkrijgen hierbinnen.  Saté koe batata is wat simpeler en ook ontzettend lekker, maar ik dacht toch aan Aros koe saté  omdat het ook net iets meer dimensies heeft die bij dit stukje van mij passen en voor jullie programma.

Zet um op jullie mooie mensen en bedankt voor deze gelegenheid om iets van mij zelf te mogen laten zien of in dit geval horen, dank jullie wel.

 

 

Het gerecht Aros koe saté is ver weg de lekkerste nasi die ik heb gehad. Dit gerecht heb ik de afgelopen 15 jaar actief verfijnd en heb ik gedeeld met menig mens in mijn omgeving en ieder van hen was aangenaam verrast met dit wat lijkt op een simpel gerecht maar toch best veel werk is, maar super lekker en het gaat als volgt:
U heeft nodig voor vier mensen:
400 gram Basmati rijst lange korrel
1 kilo Kippenbouten
1 zakje plus minus 100\150 gram gedroogde garnalen bij de (Chinese) toko in de vriezer
50 gram gerookte spekjes (nog even iets fijner snijden\hakken)tot ze echt kleiner zijn dan halve
centimeter.
500 gram kippendij filet
Een bekertje Zonnebloemolie
1 prei (een stuk van het blad gedeelte en stuk van de steel)
1 Groene paprika

5 snijbonen

75 gram taugé

2 eieren

2 uien middelmaat

6 teentjes knoflook

6 theelepels Knoflookpoeder

1 gram anijspoeder

1 theelepel korianderpoeder

8 theelepels masala kerriepoeder

4 bouillonblokjes

2 a 3 mespuntjes zout

1 eetlepel suiker

Paar Snufjes zwarte peper

10 gram krulpeterselie

10 gram verse koriander

Klein flesje ketjap 200ml

Scheutje vissaus ongeveer 2 theelepels

2 eetlepels ketchup

3 eetlepels pindakaas

400ml melk of water naar zicht meer of minder toevoegen afhankelijk hoe dik je het wilt hebben.

 

Je begint met het koken van de rijst droog koken dat doe je met warm water, maximaal 3cm water boven de rijst uitlaten komen in een pan van ongeveer 3 tot 4 liter je brengt de rijst aan de kook, middelhoog vuur. Zodra het water niet meer zichtbaar is en er zich gaatjes voordoen aan het oppervlak dan zet je het vuur zachtjes en laat je het nog 6 a 8 minuten door garen.  Zachtjes omscheppen en daarna mag ie van het vuur af en laat je de rijst rusten.

 

 

Je bent intussen de kippenbout aan het koken. Goed de kip garen, vervolgens koud afspoelen en dan de kip plukken tot fijne reepjes. Deze fruit je hard aan tot de kip goed bruin is geworden en houd de kip nog even apart.

 

Snijd de kippendij filet satéstokjes formaat geef het neem het 3 tot 4 cm, marineer deze met ongeveer 4 a 5 eetlepels ketjap, 2 theelepels masala kerriepoeder 2 theelepels knoflookpoeder, 2 snufjes zwarte peper, 1 theelepel korianderpoeder en kruim er 2 bouillonblokjes overheen. Meng het goed door elkaar en laat het even staan.  Een uurtje in de koeling is zat. Deze bak je goed gaar op hoog

Vuur, let wel op dat je kip blijft om scheppen, doe dit 10 tot 12 minuten totdat er zichtbaar een krokant laagje op komt en dan laat je het nog even op zacht vuur door garen totdat het lijkt alsof de kip is uitgedroogd. De kip laat je in de pan en haal het van het vuur na ongeveer 25 minuten. dus je bent ongeveer 30 a 35 minuten bezig met de kippendij filet, maar houd het warm om het aan het

eind te serveren als je met alles klaar bent.

 

Bak de garnalen 5 minuten op hoog vuur, blijf de garnalen omschudden in de pan, haal vervolgens van het vuur en houd het nog apart

 

Bak de spekjes 6 minuten hard op hoog vuur, de spekjes moeten niet krokant worden maar ook niet te zacht van structuur zijn, geen vetten en sappen van spekjes meenemen, ook de spekjes houd je even apart.

 

En nu de satésaus, een flinke scheut olie in een steelpannetje, snipper 6 teentjes knoflook en 1 ui, bak de ui eerst goed bruin daarna de knoflook op laag vuurtje meebakken, scheutje vissaus erbij, 2 eetlepels ketchup erbij, 3 eetlepels ketjap, vijf minuten zachtjes pruttelen, 1 gram anijs eraan toevoegen en 1 eetlepel suiker erbij, paar minuten door roeren en dan 3 eetlepels pindakaas erbij, goed losroeren tot een dikke massa, even doorroeren,   een paar minuten en vervolgens melk of water langzaam toevoegen, blijven roeren en laat de satésaus op laag vuur 30 tot 45 minuten door pruttelen, wel goed blijven roeren om de paar minuten, ook over de bodem en even proeven of ie op gewenste smaak is, wat zoet of zout betreft en kijk ook of ie de juiste dikte heeft want dat is nog weleens verschillend. De satésaus mag ook eerst bereid worden, deze volgorde mag men zelf bepalen, het is een kwestie van opwarmen, maar satésaus is het lekkerste als het even heeft staan

pruttelen.

 

Snijd je prei in halve maantjes,  de snijbonen kleine reepjes, snipper je 2e ui en paprika, bak de ui hard en kort aan deels bruin, gooi de prei, paprika en snijboon erbij deze mag ook iets wat bruin zijn gebakken.

 

Roerei, meng je 2 eieren in een kommetje en bak deze goed bruin in stukjes geen zout! Houd dit ook nog even apart.

 

Nu kom je weer bij de rijst, deze is wat afgekoeld, je schept de rijst in een grote schaal of kom, schep de rijst goed los van elkaar en dan marineer je de rijst met ketjap, flink veel ketjap over de rijst. Raak hierbij zoveel mogelijk de rijst, kruimel de bouillonblokjes goed over de rijst en de resterende masala, kerriepoeder evenredig over de rijst strooien een flinke snuf zwarte peper evenredig strooien, 4

theelepels knoflookpoeder evenredig uitstrooien, goed husselen totdat je ziet dat de meeste rijstkorrels geraakt zijn en wees niet bang datje niet alle rijst dezelfde kleur heeft gekregen dit los je vanzelf op als je de rijst gaat bakken, dit doe je door de rijst in delen in de pan hard te bakken in olie.

Pak een grote koekenpan, zet die op het vuur, scheut olie in de pan, olie heet laten worden een deel van de gemarineerde rijst in de pan flink hard bakken en blijven opschudden totdat je de rijst wat droger ziet worden en wat kleur ziet krijgen, heeft de rijst de gewenste staat bereikt dan schep je de rijst over in een andere schaal en dit herhaal je met de resterende rijst totdat het klaar is, vervolgens

doe je pulled chicken er bij, je prei en ui en paprika, ei en je spekjes en garnaaltjes en je snippertje peterselie en koriander en die strooi je erover heen en je houd de taugé rauw die strooi je ook over de rijst uit en dan alles zachtjes omscheppen, totdat je alles in balans hebt geschept.

Je hebt intussen de kippendijfilet warm gehouden, deze verdeel je in de gewenste porties op je bord en hier schep je wat satésaus overheen en serveren maar.

 

Eet smakelijk!