NPO
NTR

Recept bij item over restaurant Chishuru van Adejoké Bakare in de wijk Brixton in Londen. Dit recept is niet van Bakare zelf, maar het recept voor ekuru komt van deze Nigeriaanse website. De scotch bonnet sauce vond Jannekee hier, en de pumpkin seed pesto hier. Voor scotch bonnet pepers gebruikte Jannekee Madame Jeannette en bij de pesto liet ze de parmezaanse kaas weg.

Ekuru

– 1 cup peeled beans(see how to peel beans in less than 5 minutes)
– Water(as needed to grind the beans and make a paste)
– 2 pinches of ground Potash(Akaun/kaun)(optional)
– Salt(optional) ( I think a little salt will make it tasty for anyone new to this meal, just my opinion)

Tip: if you can’t find ground Potash(Akaun/kaun), you can use of baking soda as a substitute.
 
Preparation:

1. If you haven’t done this yet , wash and peel  the beans (see how to peel beans in a blender)

2. Place the peeled beans in a blender, add a little water and blend until really smooth

3. Pour the blended mix into a wide bowl and add a little water. If you are making use of salt and potash(akaun), add it to the smooth paste and stir vigorously for 5 to 10 minutes until fluffy.
Tip: I was told that potash makes the paste fluffier and also makes the cooking process shorter, but you can leave it out if you want to.
 
4.  Now, scoop up the paste and pour into uma leaves or your container of choice. Place in a steamer or pot of hot water and steam for 30 minutes or until it solidifies, just like you do with moi moi.

5 . Leave to cool a bit and serve as you like. Preferably with obe ata.
 Enjoy

Scotch Bonnet Sauce, maar dan met Madame Jeanette

Ingredients

  • 10 Scotch Bonnet chillies, stalks removed and deseeded
  • 1 large mango, peeled and diced
  • 1 pineapple, peeled, cored and diced
  • 50ml of lime juice, (approximately 4–5 limes)
  • 200ml of white vinegar
  • 125ml of water
  • 2 tsp salt
  • 4 tbsp of honey
  • 2 tsp ground ginger
  • 1 tsp ground cumin
    1
    Place a dry frying pan over a medium heat. Add the pineapple and lightly char on all sides
    2
    Transfer the pineapple into a food processor along with the rest of the ingredients and blend until smooth
    3
    Transfer the mixture to a saucepan and bring to the boil, then simmer for 10 minutes
    4
    Cool and transfer to sterilised jars. This sauce will keep in the fridge for 2–3 weeks

Pumpkin seed pesto

Ingredients

  • 1 large clove garlic
  • ⅓ cup pumpkin seeds
  • 2 cups fresh basil (medium-packed)
  • ½ cup olive oil
  • 2 tablespoons vegan parmesan cheese OR nutritional yeast
  • 1 tablespoon lemon juice
  • ¼ teaspoon salt, plus more to taste
  • ½ teaspoon sea salt

Instructions

  1. Place one clove of garlic, a pinch of salt and the pumpkin seeds into a food processor. Process until a meal forms.
  2. Add in the basil and blend again until the basil is finely chopped and everything is well combined.
  3. While your food processor is running, slowly stream in the olive oil.
  4. Lastly, add in the nutritional yeast, a squeeze of fresh lemon juice and the salt. Process one more time until everything is combined.
  5. Taste and add more salt for saltiness or lemon juice for tartness.

Notes

 

 

 

____________

Caesar salad soft taco’s uit Gruwelijk Lekker van Soraya Riem

Deze mini soft taco’s zijn perfecte hapjes voor op een feestje, want makkelijk in de hand te houden en in twee happen op. Wees niet bang voor de ansjovis (veel mensen vinden dat het een heftige smaak heeft), je ziet er niets meer van in de saus en het is wel echt noodzakelijk voor een goede caesardressing.
INGREDIËNTEN
4 ansjovisfilets
2 teentjes knoflook
2 tl mosterd
sap van 1⁄2 citroen
2 tl worcester- shiresaus
8 el mayonaise
zout en peper
2 kropjes little gem (baby-romainesla)
150 g ontbijtspek 50 g bloem
2 eieren
50 g panko
2 kipfilets olijfolie
12 mini-tortilla’s
EXTRA BENODIGDHEDEN
ovenschaal
BEREIDING
1 Snijd de ansjovis en knoflook zo fijn mogelijk en doe in een grote kom. Voeg de mosterd, het citroensap en de worcestershiresaus toe en roer goed door. Doe er 4 eetlepels mayonaise bij, proef en breng op smaak met zout en peper.
2 Was de slakropjes, verwijder de kern en snijd in reepjes. Meng door de dressing en zet apart.
3 Bak de plakjes ontbijtspek aan beide kanten krokant in een droge koekenpan en laat uitlekken op een keukenpapier.
4 Zet drie kommen klaar. Meng in de eerste de bloem met wat peper en zout, kluts in de tweede de eieren en doe in de derde de panko.
5 Snijd de kipfilets in blokjes van 3 cm. Haal de kip door de bloem, dan door het ei en dan door de panko.
6 Bak – in de pan waarin je het spek hebt gebakken – de kipfiletblokjes in een scheut olie rondom gaar en goudbruin.
7 Beleg een mini-tortilla met een plukje sla. Doe er dan wat kip op en zet hem in de ovenschaal zodat-ie rechtop blijft staan. Ga zo door met de rest van de tortilla’s sla en kip. Voor de finishing touch verkruimel je het spek erboven.