NPO
NTR

Tomaten-limoengalette van knapperig spelt-chipotledeeg uit Mezcla van Ixta Belfrage

Voor 4

Knapperig spelt-chipotledeeg
90 g boter, aan één stuk, bevroren
120 g volkoren of donker speltmeel, plus
extra voor bestuiven (of gewoon
volkorenmeel)
40 g snelkookpolenta
21⁄2 theel. lichtbruine basterdsuiker of fijne
suiker
1⁄2 theel. fijn zout
ongeveer 10 draaien zwarte peper uit de
molen
1⁄2 theel. chipotle-chilivlokken
20 g olijfolie
70 g ijskoud water
1 ei, losgeklopt, om het deeg mee te
bestrijken

Ricottayoghurt
80 g volle ricotta
80 g Griekse yoghurt
1⁄2 kleine teen knoflook, fijngeraspt/geperst 1⁄2 theel. fijngeraspte biologische
limoenschil
1⁄4 theel. gemalen komijn
5 g bieslook, fijngesneden
8 theel. fijn zout

Gemarineerde tomaten
600 g rijpe tomaten (liefst een mengsel van kleuren en maten, ook cherrytomaten)
1 banaansjalot, in dunne ringen
11⁄2 theel. lichtbruine basterdsuiker
2 eetl. olijfolie
1 jalapeño, fijngesneden (naar keuze) 1-2 biologische limoenen: 1⁄2 theel.
fijngeraspte schil en 11⁄2 eetl. sap 1⁄2 theel. fijn zout
1⁄2 theel. gemalen komijn

Om het af te maken
5 g basilicum
2 lente-uien, in julienne (15 g)
1 jalapeño, in dunne ringetjes (naar keuze)

1⁄4 theel. chipotle-chilivlokken

 

Werkwijze

Mijn toptip voor dit recept is dat je het deeg een dag eerder maakt, of in ieder geval een paar uur van tevoren. Deeg maken is altijd een rommelig klusje (voor mij in ieder geval) dus als je dat eerder doet en daarna alles schoonmaakt, kun je de andere (supereenvoudige) elementen van de galette in een schone keuken bereiden. Je kunt het deeg tot het punt dat je het moet uitrollen een dag tevoren maken – verpak het in plasticfolie voor je het een nacht in de koelkast legt. Maak de ricottayoghurt en gemarineerde tomaten pas als je de galette gaat bakken.

Leg eerst de boter minstens 30 minuten in de vriezer.
Roer in een grote kom het meel, de polenta, suiker, het zout, de peper en chipotle-chilivlokken door elkaar. Haal de boter uit de vriezer en rasp hem op de grove kant van een blokrasp (of snijd het stuk in kleine blokjes). Voeg de boter met de olie en het water toe aan de kom. Kneed tot een deegbal ontstaat maar kneed niet te lang – het deeg moet zichtbare stukjes boter bevatten.
Bestuif het aanrecht met meel en laat de deegbal erop glijden. Bestuif een deegroller, het deeg en het aanrecht met meel zodat het niet blijft kleven en rol het deeg uit tot een A4’tje.
Vouw de korte kanten van het deeg naar het midden, rol het uit, vouw de lange kanten naar het midden en rol weer uit. Vouw het deeg dubbel, rol het uit en vorm er dan een schijf van ongeveer 12 cm doorsnede van. Wikkel deze strak
in plasticfolie en leg hem 30 minuten in de vriezer. Als je het deeg langer van tevoren maakt, leg het dan in de koelkast.
Bestuif het aanrecht nogmaals met meel en rol het deeg uit tot een ovaal of cirkel van ongeveer 30 cm doorsnede. Leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat die in je koelkast past en zet hem 30 minuten in de koelkast.
Verhit de oven tot 200 °C.

Roer de ingrediënten voor de ricottayoghurt in een kom door elkaar. Snijd de tomaten in stukken van willekeurige vorm en doe ze in een andere kom, met de rest van de ingrediënten voor de gemarineerde tomaten. Schep alles voorzichtig door elkaar.

Haal de bakplaat uit de koelkast en spreid de ricottayoghurt uit over het deeg; laat hierbij rondom een rand van 4 cm vrij. Leg de helft van de gemarineerde tomaten op de ricottayoghurt; laat ook hierbij 4 cm vrij, en laat het vocht in de kom achter.
Vouw rondom de rand van het deeg over de tomaten. Bestrijk de rand met ei en bak de galette 30 minuten in de oven; roteer de bakplaat halverwege. Laat de galette 10 minuten afkoelen.

Leg de rest van de tomaten op de gebakken tomaten en besprenkel ze met een paar theelepels tomatenmarinade. Verdeel het basilicum, de lente-uien, jalapeño (als je die gebruikt) en chipotle-chilivlokken erover, garneer met extra vergine olijfolie, zoutvlokken en zwarte peper en dien op.